Több multinál döntöttek a fizetésekről

Egyre több helyen zárulnak a tárgyalások a versenyszféra cégeinél. A kereskedelemben a Lidlnél és a Tescónál is megszületett a bérmegállapodás.

Magyar Nemzet
2019. 02. 15. 15:24
null
A Dunaferr átlag 13 százalékkal ad többet dolgozóinak Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több helyen zárulnak a tárgyalások a versenyszféra cégeinél. A kereskedelemben a Lidlnél és a Tescónál is megszületett a bérmegállapodás. A Lidl közleménye szerint márciustól átlagosan 15 százalékkal nőnek a diszkontláncnál a keresetek. Emlékeztettek: a kiskereskedelmi szektorban Magyarországon egyedülálló módon, 2016 ja­nuárja óta összesen 75 százalékos emelést valósít meg.

Az idei béremelést követően az áruházakban dolgozó bolti eladó munkatársak kezdő havi bruttó járandósága 267 ezer és 287 ezer forint között alakul, míg azoknak a bolti eladóknak, akiknek már három év munkaviszonyuk van, az elérhető legmagasabb bruttó havi járandóság 297 ezer forinttól 317 ezer forintig terjedhet nyolcórás munkaidőben, amely összeg a havi bruttó alapbér és a béren kívüli juttatás összegét tartalmazza. Ezenfelül fizetik ki a pótlékokat, amelyek összege előre nem meghatározható, de tavaly átlagosan havonta bruttó 32 ezer forintot jelentett.

A Dunaferr átlag 13 százalékkal ad többet dolgozóinak
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Tescónál két lépcsőben nőnek a keresetek – közölte az áruházlánc a távirati irodával. A legalacsonyabb keresetűek fizetése így januárban bruttó 197 ezer forintról 207 ezer forintra, szep­temberben pedig bruttó 215 ezer forintra nő – olvasható a társaság és a munkavállalókat képviselő két szakszervezet közös közleményében.

A Tesco a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) kötött megállapodása értelmében idén 3,4 milliárd forintot fordít bérfejlesztésre. Ezenfelül abban is megállapodtak, hogy a vállalat idén további, több mint négymilliárd forintot biztosít a kollégák juttatási csomagjára. Mindezek hatására a legalacsonyabb elérhető csomag – amelynek részei az alapbér, a kafetéria és az átlagos pótlékok – januártól körülbelül 240 ezer forintra, a szeptembertől 2020 februárjáig tartó időszakban pedig körülbelül 248 500 forintra emelkedik.

Az ipar területein is egyre több megállapodás születik a keresetekről. A tavalyi év után 2019-ben is két számjegyű, átlagosan 13 százalékos béremelés lesz a Dunaferr vas- és acélkohászati vállalatcsoportnál – közölte a cég az MTI-vel. Kiemelték: az elmúlt években megvalósult termelési volumennövekedés adott lehetőséget a komoly bérfejlesztésre. A közleményben idézték Jevgenyij Tankilevicset, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetőjét, aki rámutatott: a társaságcsoport nemcsak túlélte a kohászatot sújtó válságot, hanem az elmúlt években elvégzett technológiai fejlesztésekkel, beruházásokkal növekedési pályára állt és nyereségessé vált.

Vizsgálódik a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei és a Munkaügyi Hatóság területi szervezeti egységei februárban országszerte közösen ellenőrzik, hogy a gazdálkodók betartják-e a január óta hatályos kötelező minimálbér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályokat. A gazdálkodók tevékenységétől független ellenőrzések célja az, hogy a foglalkoztatók jogszabálykövetésével a munkavállalók alapvető, munkabérhez kapcsolódó garanciális jogai ne sérüljenek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.