Új irányt vesznek az okosfejlesztések

2019. 02. 11. 16:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városfejlesztési beruházások a legnépszerűbbek napjainkban az intelligens megoldások szegmensében, az összes befektetésnek mintegy negyedét teszik ki. A hangsúly azonban várhatóan eltolódik összetettebb megoldások felé, például a cégek ügyvitelét biztosító irodai háttérmunka vagy akár a rendőrök számára fejlesztett, hordható eszközök kerülhetnek előtérbe.

Tavaly a közlekedésfejlesztés, a közvilágítás és a térfigyelő rendszerek voltak a legnépszerűbb okosváros-beruházások, világszerte mintegy 81 milliárd dollárt költöttek ezekre a fejlesztésekre. Ám az International Data Corporation (IDC) arra mutatott rá egy elemzésében, hogy alig néhány éven belül már az előbbieknél jóval összetettebb rendszerek megvalósítása lesz a kiemelt cél. Integrált közlekedésirányítási rendszerek, az energiahatékonyság vagy a környezetvédelem szempontjait is érvényesítő fejlesztések lépnek előtérbe a mai, illetve közelmúltbéli megoldások helyett, és 2022-ben már várhatóan 158 milliárd dollárosra növekszik a piac.

A városok működését egyre összetettebb megoldások segítik a jövőben
Fotó: 123RF

A legnagyobb befektetési terület továbbra is az intelligens közlekedés, valamint az adatalapú közbiztonság lesz. Jelentős növekedési lehetőségeket is talált a szervezet az irodai háttérmunka (back-office) terén, amelyről ugyan kevesebbet hallani, de világszerte növekszik a jelentősége.

Az összes okosváros típusú technológiába irányuló befektetés mintegy negyedét a már említett három fő terület uralta: a térmegfigyelő rendszerek, a közösségi közlekedés és az okos-közvilágítás, de ez utóbbi helyét hamarosan elveheti az intelligens közlekedésirányítás. A jelenlegi három dobogós részesedése pedig várhatóan 20 százalékra zsugorodik a mostani 25-ről, ezzel párhuzamosan a kisebb, de gyorsan növekedő területek megerősödnek. Így például kifejezetten a rendőrök által viselhető eszközök és a járművekbe építhető, szinte mindenhez kapcsolódó berendezések állnak a legnagyobb fejlődés előtt, annak ellenére, hogy most még nincs nagy jelentőségük az okospiacon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.