Lebuktatja a bliccelőket az új rendszer

Magyar Nemzet
2019. 03. 05. 16:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió új információmegosztási rendszert vezet be, hogy lehetővé tegye a tagállamok nemzeti hatóságainak, hogy hozzáférjenek egymás gépjármű-nyilvántartási adataihoz. A rendszer segítségével azonosítani tudják azoknak a járműveknek a tulajdonosait, akik nem fizették be az útdíjat – közölte tegnap az uniós tanács. Az unió közlekedési tanácsának elfogadott határozata szerint az új szabályok átjárhatóbbá, egyúttal költséghatékonyabbá és felhasználóbarátabbá teszik az elektronikus útdíjszedési rendszereket – tette közzé az MTI.

Az irányelv célja az elektronikus útdíjszedő rendszerek átjárhatóságának biztosítása az egész uniós közúthálózatra, városi és városok közötti autópályákra, fő- és mellékutakra, valamint az alagutakra vagy a hidakra, továbbá a kompokra vonatkozóan. Emellett célja az unión belüli bárminemű útdíj fizetésének elmulasztása által érintett járművekre és az ilyen járművek tulajdonosaira vagy üzemben tartóira vonatkozó gépjármű-nyilvántartási adatok határokon átnyúló cseréjének elősegítése. Az új szabályozás felszámolja továbbá az olyan adminisztratív akadályokat, mint például a körülményes jóváhagyási eljárások és a szabványoktól eltérő, sajátos helyi műszaki előírások – közölték.

Az elfogadott irányelvet kihirdetik az EU hivatalos lapjában, majd azt követően húsz nappal lép hatályba. Az új intézkedéseket pedig a hatálybalépéstől számított harminc hónap elteltével kell majd alkalmazni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.