A húsvéti bevásárlási szezon finisében tömve vannak a boltok, ezen a héten a munkanapokon is a szokásosnál többen igyekeznek beszerezni a hét végi asztalra valót, a családok ráadásul az átlagosnál több terméket tesznek a kosárba. Ahogy az a felfokozott időszakokban lenni szokott, ilyenkor gyakrabban előfordulnak szabálytalanságok a kereskedőknél, ezért a fogyasztóvédők a húsvét előtti napokban is folyamatosan járják az üzleteket, piacokat, vásárokat, illetve ellenőrzik az internetes áruházakat, hogy ne érje kár a magyar fogyasztókat.
A kormánynak kiemelten fontos a családok biztonsága, a vásárlók megtévesztésének kiszűrése, ezért húsvétig a fogyasztóvédők kiemelten ellenőrzik az ünnepi szezonális termékeket, a sonkákat, a csokoládéfigurákat és a pálinkákat – hangsúlyozta a minap Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára. A hatóság a nyugodt húsvéti készülődés érdekében országos fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytat, ennek részeként próbavásárlások és laboratóriumi vizsgálatok segítik a tájékozódást. A húsvéti ellenőrzés eredményei a Kormány.hu honlapon olvashatók.

Fotó: Kurucz Árpád
Miközben a fogyasztóvédők ellenőrzik a jogszerű árusítást, a Nébih szakemberei az országos tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzési sorozatban ugyancsak vizsgálják a hagyományosan népszerű árukat. A húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig az agrártárca koordinálásával többek között a sonkát, tojást, bort, édességet ellenőrzik, valamint a növényi termékeknél kiemelten vizsgálják a primőr árut, azok közül is főleg a gyorsan romló zöldségeket és gyümölcsöket. A szakemberek arra törekednek, hogy a vásárlók a megnövekedett forgalom mellett is rendezett árusító helyeken biztonságos termékeket tehessenek a kosarukba. Tapasztalatok szerint a szezonális ellenőrzések hatása egyre jobban érvényesül, a gyártók és a forgalmazók számítanak a vizsgálatra, ezért nagyobb körültekintéssel járnak el.
Csokifigurák szezonja
Az édességgyártóknak a húsvét általában még a karácsonynál is nagyobb forgalmat ígér a figurás csokoládék piacán, az eladott mennyiség ilyenkor akár ötödével is meghaladhatja a decemberi időszakét – összegezte tavalyi tapasztalatait a Magyar Édességgyártók Szövetsége. A legkedveltebb figura húsvétkor a csokinyúl, de favoritnak számít a tojás, a kacsa, a bárány és a csibe is, továbbá ebben az időszakban a cukorkák iránti kereslet is megnő. Általános tapasztalat, hogy a fogyasztók egyre nyitottabbak a magasabb minőségű, kiváló alapanyagokból készült, magasabb árkategóriás termékekre. Emellett egyre nagyobb teret nyernek a speciális igényeket kielégítő édességek, például a cukor-, laktóz- és gluténmentes termékek. Vásárláskor érdemes alaposan tanulmányozni a termékek címkéjét. Étcsokoládénál minimum 35 százalék, tejcsokoládénál legalább 25 százalék kakaótartalom a követelmény, a fehér csokoládénál pedig a 20 százalék kakaóvaj és 14 százalék tejszárazanyag-tartalom a minimum.