Bírságot kaptak a kartellező elemgyártók

Magyar Nemzet
2019. 04. 20. 9:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kartellezés miatt 30 millió forintra bírságolta az Energizer, a Duracell és a Varta elemek korábbi gyártóit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) – közölte a GVH csütörtökön a távirati irodával.

A versenyhivatal megállapította: az Energizer, a Duracell és a Varta elemek korábbi gyártói tíz éven keresztül jogsértő magatartást tanúsítottak, mert egyeztettek az általuk forgalmazott hordozható elemek és akkumulátorok hulladékkezelési díjának áthárításáról a vevőikre.

A vizsgálat feltárta: 2005-ben az érintett elemgyártók megállapodtak arról, hogy az akkoriban bevezetett hulladékkezelési díjat mindannyian egységesen, külön költségelemként hárítják át a vevőikre.

Az áthárítás teljes egészében és egymással egyeztetve zajlott, így a gyártók kizárták a versenyt egymás között. A bírság alapját is ez a hulladékkezelési díj képezte, mivel az eljárásban nem állapították meg, hogy a gyártók az elemek eladási árait rögzítették volna.

Az Energizer elemek gyártója és a Duracell elemek korábbi gyártója, a Procter & Gamble engedékenységi kérelmében elismerte a jogsértést, és csatolta az azt alátámasztó bizonyítékokat.

A hatóság így elengedte az Energizerre kiróható bírságot, a Procter & Gamble bírságát pedig a felére csökkentette. A Procter & Gamble, valamint a Varta elemeket korábban gyártó Spectrum Brands Hungaria Kft. egyezségi eljárásban ismerte el a GVH által megállapított tényállást, és lemondott jogorvoslati jogáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.