Már megjelent a hazai standokon, üzletekben is a belföldi kígyóuborka, a zöldségfélére nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte nő a kereslet – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében. Az európai fogyasztók ezen belül is egyre inkább az apró uborkát keresik: Csehország és Románia után hazánk értékesítette ebből a fajtából a legtöbbet az Európai Unió belső piacain. Hazánk tavaly jelentősen növelte az ecetes uborka kivitelét, főbb célpiacunk Franciaország, Románia, Lengyelország és Hollandia volt.
Magyarországon az uborka termése az 1990-es években százezer tonna körül alakult, ezt követően folyamatosan csökkent, 2017-ben 33,6 ezer tonnát tett ki. Szakértők szerint a hajtatott uborka termőterülete nem változott számottevően, száz hektár körül alakult az elmúlt években, a termésnek mindössze egyharmadát dolgozta fel az ipar, a nagyobb részét friss termékként értékesítették a termesztők. A magyarok egy főre vetítve évente átlagosan 1,6-1,8 kilogramm kígyóuborkát fogyasztanak. Nyugat-Európában a kígyóuborka fogyasztása átlagosan 2-2,2 kilogramm között alakul. Az európai tendenciáknak megfelelően a magyar fogyasztás is növekszik, a vásárlók egész évben igénylik a friss uborkát.