Nagy az igény Európában a friss magyar uborkára

Nagy Kristóf
2019. 04. 15. 16:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már megjelent a hazai standokon, üzletekben is a belföldi kígyóuborka, a zöldségfélére nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte nő a kereslet – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentésében. Az európai fogyasztók ezen belül is egyre inkább az apró uborkát keresik: Csehország és Románia után hazánk értékesítette ebből a fajtából a legtöbbet az Európai Unió belső piacain. Hazánk tavaly jelentősen növelte az ecetes uborka kivitelét, főbb célpiacunk Franciaország, Románia, Lengyelország és Hollandia volt.

Magyarországon az uborka termése az 1990-es években százezer tonna körül alakult, ezt követően folyamatosan csökkent, 2017-ben 33,6 ezer tonnát tett ki. Szakértők szerint a hajtatott uborka termőterülete nem változott számottevően, száz hektár körül alakult az elmúlt években, a termésnek mindössze egyharmadát dolgozta fel az ipar, a nagyobb részét friss termékként értékesítették a termesztők. A magyarok egy főre vetítve évente átlagosan 1,6-1,8 kilogramm kígyóuborkát fogyasztanak. Nyugat-Európában a kígyóuborka fogyasztása átlagosan 2-2,2 kilogramm között alakul. Az európai tendenciáknak megfelelően a magyar fogyasztás is növekszik, a vásárlók egész évben igénylik a friss uborkát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.