Nagyobb növekedést vár a Raiffeisen

Rácz Gergő
2019. 04. 26. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megemelte idei növekedési várakozásait a Raiffeisen Bank a korábbi 3,4-ről 3,7 százalékra, és azzal számol, hogy a tényleges bővülési adat az év végére ezt akár meg is haladhatja.

Török Zoltán, a bank vezető elemzője tegnap elmondta, idén továbbra is két számjegyű bérnövekedés valószínű, és kitart a tavalyi lendület, így az első negyedében akár ötszázalékos lehet a GDP-növekedés. A fogyasztás erős marad, azonban az év további részére lassulás várható. A Raiffeisen elemzői szerint visszaeshet az export, mivel legfontosabb európai piacainkon várhatóan huzamosabb ­ideig mérsékelt marad a növekedés.

Miután Amerikában és az eurózónában is levették a kamatemeléseket a napirendről, most arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sem fog belátható időn belül emelni, így a jegybanki iránymutatásnak megfelelően a márciusi szigorítás valóban egyszeri lépés volt.

Jövőre és azt követően Török Zoltán szerint egyelőre lassulásra lehet számítani a növekedésben, leginkább az állami beruházások mérséklődése miatt.

Kérdésünkre, miszerint a globálisan érzékelhető visszaesés a növekedésben az a válság-e, amelytől sokan már jó ideje tartanak, Török Zoltán elmondta: lesz még rosszabb, de ez nem válság. – Ami jön, azt nem hívnám válságnak, legfeljebb lassulásnak – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.