Nem jár a kártalanítás rendkívüli körülmény esetén

Magyar Nemzet
2019. 04. 05. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem köteles kártalanítást fizetni a légitársaság az utasoknak, ha bizonyítani tudja, hogy a járat törlését vagy legalább háromórás késését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden észszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni – ez a lényege annak a döntésnek, amelyet az Európai Unió luxembourgi központú bírósága tett közzé csütörtökön.

A jogvitában egy utas és a német Lufthansa-csoporthoz tartozó Germanwings légi fuvarozó cég áll egymással szemben, az utóbbi légi járata közel három és fél órás késése miatt benyújtott kártalanítási kérelem ügyben – számol be róla a távirati iroda. A Germanwings elutasította az utas kérelmét, mivel az érintett járat azért késett, mert egy kifutópályán lévő csavartól megsérült az egyik abroncs. Ez a társaság véleménye szerint rendkívüli körülménynek minősül, így mentesül a kártalanítási kötelezettség alól.

Az uniós bíróság véleménye szerint rendkívüli körülményeknek minősíthetők az olyan események, amelyek jellegüknél vagy eredetüknél fogva nem tartoznak az érintett légi fuvarozó rendes tevékenységi körébe, és befolyásán kívül esnek. Ugyanakkor a légitársaság feladata annak bizonyítása, hogy minden erőforrást és rendelkezésére álló pénzügyi eszközt igénybe vett azért, hogy mindez ne vezessen a járat jelentős késéséhez. A bíróság ítéletében kimondta, egy légitársaság csak akkor köteles kártérítést fizetni az utasoknak a repülőgépabroncs váratlan és elkerülhetetlen sérülése miatti legalább háromórás késéskor, ha nem eszerint járt el.

Nem várható el azonban, hogy az intézkedések az adott időpontban a társaság kapacitását tekintve elviselhetetlen áldozattal járjanak – tették hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.