Ötvenötmilliós bírság az OTP-nek

Magyar Nemzet
2019. 04. 04. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzpiacok felügyeletét is ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) összességé-ben 55,85 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bank-csoport hét intézményére a vállalatirányítási, tőkemegfelelési, adatszolgáltatási, informatikai biztonsági, hitel- és piaci kockázati, biztosított betétes-nyilvántartási, illetve a pénzmosás-megelőzési területet érintő jogsértések miatt. A jegybank eljárása a csoportvezető hitelintézetnél, az OTP Bank Nyrt.-nél elsősorban a belső szabályozottsággal, azok felülvizsgálatával és csoportszintű végrehajtásával, valamint a belső szabályozás és a követett gyakorlat közötti összhang hiányával, a kockázatvállalás és kockázatkezelés, a fedezetértékelés terén tárt fel hibákat, hiányosságokat.

Az OTP esetében a jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe a feltárt jogsértések számát, kockázatát, a hitelintézet piaci súlyát, illetve azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, illetve rendszerszintű kezelést igényel. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a jogszabálysértéseknek nem volt hatásuk a bank biztonságos működésére, a pénzpiacra, más piaci szereplőkre vagy az ügyfélkörre, illetve azt, hogy több probléma csak egyedi szinten merült fel. A vizsgálat során a hitelintézet együttműködést tanúsított, több problémát már a jegybanki eljárás során dokumentáltan kiküszöbölt, mások kijavítását pedig megkezdte.

Fotó: Havran Zoltán

Örömtelibb hír az OTP-nek, hogy a pénzintézet tegnap ünnepélyes keretek között is bejelentette legújabb bankvásárlását. Az OTP megvette a Société Générale-csoport albán leánybankját, a Banka Societe Generale Albania SH. A. pénzintézetet. A bank hatszázalékos piaci részesedésével Albánia ötödik legnagyobb hitelintézete, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív – mondta Tiranában Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.

Az albán bank megvásárlásával az OTP-csoport már a kelet-közép-európai régió tíz országában van jelen, és Moldova lesz a tizenegyedik ország, ahol elkezd tevékenykedni. Az OTP a legnagyobb bank szeretne lenni az albán piacon. Ezt elsősorban organikus növekedéssel szeretnék megvalósítani, de ha megfelelő akvizíciós célpontot találnak, azaz ha egy jó bank megvehető lesz, akkor megvizsgálják a bevásárlás lehetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.