Biztonságos, egészséges, főként helyi és bioalapanyagokból készült élelmiszerek előállítása a cél a közétkeztetésben, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok élettani sajátosságainak – hangsúlyozta tegnap Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.
Elmondta: a tárca örömmel áll minden olyan esemény mögé, amely a közétkeztetés minőségét kívánja javítani. A közétkeztetés annál is inkább megkerülhetetlen és fontos terület, mert a társadalom életminőségét, egészségét nagyban befolyásolja.
Az államtitkár felidézte: a vendéglátás és közétkeztetés helyzetének javítása érdekében 2010 óta számtalan intézkedés történt, ebben a munkában 2012-től, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrejötte óta hatalmas szerepe van a hatóságnak.
Újabb mérföldkőnek számított 2017, ugyanis az év második felétől kezdődően képzett auditorok végzik a közétkeztető létesítmények kötelező élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-higiéniai minősítését megelőző szemléket, a Nébih illetékes osztályának szakmai irányítása mellett.
Mostanáig összesen 4600 főző- és 3600 tálalókonyhai audit zajlott le az egységes minősítési szempontrendszer alapján.