időjárás 16°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Hat év alatt hatezer új magyar busz jön

Magyar Nemzet
2019.05.18. 12:31
Hat év alatt hatezer új magyar busz jön

A nemzeti autóbusz-stratégia keretében hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter tegnap, az Ikarus székesfehérvári gyárában tett látogatását követően. Palkovics László elmondta, hogy több mint nyolcezer autóbusz fut ma Magyarországon, ennek jelentős része, több mint hatezer a közösségi közlekedésben, városokban vagy városközi forgalomban.

A következő időszakban szeretnék ezeket az autóbuszokat modern járművekre cserélni. Ezért a kormány egyeztetéseket folytat a magyar buszgyártókkal. A tárgyalásokon kiderült, hogy sem a gyártókapacitás, sem az autóbusz-technológia nem akadálya a hazai igények kielégítésének – tette hozzá.

Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke kiemelte, hogy komoly technológiaváltás várható a buszgyártásban, s előtérbe kerülnek az elektromos hajtásláncok.

Palkovics László (elöl középen) és Széles Gábor (mellette) az Ikarus-gyárban
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Megemlítette, hogy cége Kína egyik legnagyobb társaságával közösen fejlesztett elektromos járművet, amely egy feltöltéssel 250 kilométer megtételére képes. A cégvezető elmondta, hogy arról is tárgyalnak a miniszterrel, milyen irányba fejlesszék az elektromos buszukat, illetve tájékoztatja arról, mely fejlesztési feladatokat tudják vállalni nemcsak a saját maguk, hanem más hazai autóbuszgyártók számára is. Jelezte, már most dolgoznak azon, hogy a 250 kilométeres elektromos hatótávot legalább 800-ra növeljék.

Ugyancsak tegnap jelentették be, hogy gyártóközpontot és regionális szervizt létesít az elsősorban tűzoltó járművek gyártásával foglalkozó, állami tulajdonú BM Heros Zrt. Kaposváron jövő tavasszal. A cég öthektáros ipari parki területen végzi majd tevékenységét. A száz munkahelyet teremtő projekttel párhuzamosan félmilliárd forintból oktatási és képzőközpontot hoznak létre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.