Magyar áruk térhódítása az uniós élelmiszerpiacon

Érdemben nőhet hazánk szerepe az európai élelmiszer-termelésben, mivel a tervek szerint Mosonmagyaróvár és Bezenye térségében épülhet meg Kelet-Közép-Európa legnagyobb mezőgazdasági és logisztikai központja.

Nagy Kristóf
2019. 05. 17. 6:05
null
A 330 hektáron elterülő beruházás kertészeti részlegén üvegházakban hajtatott zöldségféléket termesztenének (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemben nőhet Magyarország szerepe az európai élelmiszer-termelésben, mivel a tervek szerint Mosonmagyaróvár és Bezenye térségében épülhet meg Kelet-Közép-Európa legnagyobb mezőgazdasági és logisztikai központja.

A német Fakt AG óriásberuházása egymilliárd euróból, tehát csaknem 320 milliárd forintból valósulhat meg, az összeg majdnem azonos a Debrecenbe tervezett BMW-gyár megépítésének költségével.

A tervek szerint a hatalmas, 330 hektáron elterülő központ kertészeti részlegén üvegházakban hajtatott zöldségféléket, paprikát, paradicsomot és uborkát termesztenének a legmodernebb technológiák alkalmazásával, emellett csomagoló- és feldolgozóüzem is épül.

A 330 hektáron elterülő beruházás kertészeti részlegén üvegházakban hajtatott zöldségféléket termesztenének (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az Agrárminisztérium és az ágazat szereplői arra számítanak, a központ jelentősen növeli a magyar friss- és feldolgozott termékek, a magas hozzáadott értékű áruk részesedését az Európai Unió piacain.

– A német vállalat a beruházás során már a tervezéstől együttműködik az ágazatot képviselő FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal annak érdekében, hogy a kertészeti ágazat szereplői minél zökkenőmentesebben fel tudjanak készülni egy ilyen léptékű beruházásra – hangsúlyozta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke.

Kiemelte: habár sok még a nyitott kérdés, a központ hatalmas lehetőséget kínál arra, hogy a hajtatott zölségkertészetben erős szereplőként lehessünk jelen a globális piacokon, és jelentősen növekedjen a termelők versenyképessége.

Hubert Schulte-Kemper, a német Fakt AG elnök-vezérigazgatója a FruitVeB szakmai nyílt napján tegnap kiemelte: a zöldségkínálat szezonalitása az üvegházas termesztéssel csökkenthető érdemben, ami azért fontos, mert a fogyasztói igények átalakulásával egyre nagyobb a kereslet a friss paprikára, paradicsomra és uborkára, ami importkényszert okoz.

A Fakt AG számára nagy lehetőséget jelent, hogy Magyarországon régóta nagy hagyománya van a professzionális hajtatott zöldségkertészetnek, ráadásul a folyamatosan fejlődő ágazat egyre kisebb területen képes elérni egyre magasabb hozamokat. Ugyanakkor jelenleg csak paprikából jut exportra, míg a megtermelt paradicsom és uborka az ország igényeit sem elégíti ki.

Ezért a Fakt AG vezére szerint a tervezett fejlesztés abban segít, hogy exportra is elegendő mennyiséget termelhessenek a magyar gazdálkodók, s ennek köszönhetően ezeket a friss termékeket a nemzetközi kereskedelmi láncok is tudják forgalmazni. Ezért a beruházás része 48 hektáros területen üvegházak építése, a legmodernebb technológiákkal.

Szintén a tervek között szerepel egy feldolgozó- és logisztikai üzem is, amely kizárólag a magyar gazdálkodók által megtermelt zöldségeket használja fel, így azok nem alapanyagként, hanem friss vagy magas hozzáadott értékű termékekként kerülhetnek a külpiacokra, ezzel növelve a versenyképességet. A beszállítói hálózatot szintén magyar szereplőkkel alakítanák ki.

Az elnök-vezérigazgató arról is beszélt, nemcsak a hajtatásban és a logisztikában tevékenykedne a központ, nagyszabású tervek vannak az akvakultúra terén is: a német cég a térségben modern lazactermelést is tervez, erre kialakított medencékben. Az elhelyezkedésnek köszönhetően a tervek szerint Európa és a Balkán jelentős része ellátható lesz nagy mennyiségű friss magyar áruval, s ezzel csökkenthető a marokkói és spanyol importfüggőség.

Hubert Schulte-Kemper kiemelte: a Fakt AG már a tervezésbe is be kívánja vonni a hazai agrárium szereplőit. A cég tisztában van vele, hogy nincs a térségben rendelkezésre álló munkaerő, ezért ezer-ezerötszáz lakást, valamint iskolát, óvodát is építene a területen azért, hogy odacsábítsa a magyar dolgozókat.

Emellett erősítenék a duális agrárképzést, és az egyetemekkel is együttműködést kívánnak kialakítani. A vezérigazgató hozzátette, partnerségre törekednek a magyar termelőkkel, ezért már most várják az ágazat szereplőit a közös munkához – harminc vállalkozás már jelezte érdeklődését a beruházás iránt.

Nagy István agrárminiszter a szakmai napon az ágazat jövőjéről azt mondta, a magyar zöldség- és gyümölcságazat fordulóponthoz érkezett, a jövőt a megújulás jelenti. Az ágazat XX. századi technológiával nem lesz eredményes a XXI. században, a fejlődéshez pedig elengedhetetlen a termelői integráció.

Kiemelte, hogy piaci siker csak ott érhető el, ahol ágazati szinten válik szervezetté a termelés és az értékesítés. Magyarországon a teljes zöldség-gyümölcs forgalom mindössze 22 százalékát bonyolítják szervezett körülmények között, az ideális arány hatvan százalék fölött lenne.

Magyar gazdák zöldségeit használnák fel, és a beszállítói hálózatot is hazai szereplőkkel alakítaná ki a Fakt AG
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A sikerhez a miniszter az összefogás mellett három dolgot tart szükségesnek: a megfelelő árualapot, a feldolgozottsági szintet és a megfelelő piaci jelenlétet.

Nagy István és Hubert Schulte-Kemper márciusban jelentette be a Magyarországon eddig példátlan mezőgazdasági beruházást. Ezt követően a szakmai szervezetek több aggályt is megfogalmaztak, mivel egy ekkora szereplő jelentős piaci károkat okozhat a termelőknek.

Az elmúlt időszakban viszont a Fakt AG többször is egyeztetett a szakmai szereplőkkel, akik megnyugtató válaszokat kaptak a német befektetőtől. A tervek szerint a teljes komplexum 2022-re állhat fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.