Szerdától életbe lép a percdíjkorlátozás

Magyar Nemzet
2019. 05. 14. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 15-től nettó 19 eurócentes (nagyjából 60 forintos) felső korlátja lesz az Euró­pai Unión belüli telefonhívások percdíjának, SMS-enként pedig legfeljebb 6 eurócentet (20 forintot) számolhatnak majd fel a szolgáltatók – jelentette be az Európai Bizottság a távirati iroda tudósítása szerint.

Az új szabályok a tagországok között eddig fennálló nagy árkülönbségeket hivatottak megszüntetni, mivel az EU-n belüli nemzetközi hívások átlagosan eddig háromszor, egyes esetekben pedig akár tízszer annyiba kerültek, mint a belföldi hívások.

Az előírások a huszonnyolc uniós tagállam mellett Norvégiára, Izlandra és Liechtensteinre is vonatkoznak majd.

A roamingdíjak 2017-es eltörlésének és a szóban forgó lépésnek köszönhetően a fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy telefonszámlájuk nem fog kellemetlen meglepetéseket tartogatni, ha saját országukból vagy ha külföldről európai számot hívnak – kommentálta a változást Marija Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.

A BEUC európai fogyasztóvédelmi szövetség szerint az EU-n belüli hívások díjai 5 és 80 eurócent között alakulnak az uniós országokban.

Egy friss felmérés alapján pedig tíz válaszadóból négyen folytattak mobilkommunikációt valamely másik uniós országban az elmúlt hónapban. Némelyek szerint ugyanakkor szükségtelen intézkedésről van szó, miután az emberek egy jelentős része már ingyenes internetes telefon- és üzenetküldő szolgáltatásokat használ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.