Tipikus nyári gyümölcs a görögdinnye, az egyik legnépszerűbb ebben az időszakban, ráadásul kellően lehűtve kiváló hűsítő és egészséges ennivaló és nagyon magas a víztartalma. Azonban a vásárláskor sokakban mindig van egy kis bizonytalanság, hogy érett, jó ízű dinnyét sikerül-e választani. A Nébih összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni a kereskedőnél, hogy ízletes legyen a választás, anélkül is, hogy meglékeltetnénk a termést.
A megfelelő dinnye kiválasztása a hagyomány szerint nagy figyelmet, tapasztalatot igényel, már-már művészet, igazi férfimunka, amelynek jutalma a megdicsőülés a valóban kiváló ízű dinnye megkóstolása után – fogalmaz a hivatal.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Mint írják, a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan az úgynevezett biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, de az érettség szintjére kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből. Árulkodó lehet például a dinnye kocsánya, hiszen a megérett gyümölcs kocsánya kezd száradni, barnulni. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget, ezért várhatóan még nem eléggé édes.
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín ugyanis például az érett állapotot jelzi. Sokan „hallomásból” választanának: az ütögetésre jelentkező kongó hang azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, a Nébih szakemberei szerint ez a hang sokszor csupán arra utal, hogy a görögdinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma.