Fontos adatokat közöl ma a Pénzügyminisztérium

A Pénzügyminisztérium (PM) ma közli az államháztartás központi alrendszerének idei első félévi előzetes számait.

Forrás: MTI2019. 07. 08. 9:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PM legutóbbi tájékoztatása szerint májusban az államháztartás központi alrendszere 137,4 milliárdos hiánnyal zárt, ezzel az idei év első öt hónapjában az önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszer 176,4 milliárd forintos hiányt mutatott, ami az éves előirányzat 17,7 százalékát jelenti. Az idei év egészére kitűzött 1,8 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható a tárca szerint.

Az államháztartás első öthavi egyenlege a központi költségvetés 253,4 milliárd forintos hiányából, valamint az elkülönített állami pénzalapok 51,5 milliárd forintos és a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 25,5 milliárd forintos többletéből tevődött össze.

A központi alrendszer első öthavi, 8427,7 milliárd forintos bevételei 13,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg a 8604,1 milliárd forintot elérő kiadásai 0,5 százalékkal elmaradtak a tavaly azonos időszakitól.

Az év első öt hónapjában nőttek az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a jövedéki adóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból és a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékokból származó bevételek. Emellett lényegesen magasabb összegben teljesültek az uniós programok bevételei, az uniós támogatások utólagos megtérítése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.