Gond a vállalatoknak a nyári szabadságolás

Magyar Nemzet
2019. 07. 08. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaerőhiány miatt a vállalatoknak a korábbinál nagyobb figyelmet kell szentelniük a szabadságok tervezésére. Már most célszerű felmérni, melyik munkavállalójuk hol tart az éves szabadságkeretének felhasználásában, és a nyári időszakban célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk – közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder. Összefoglalójukban arra figyelmeztetnek: ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, jogszabályt sért.

A munka törvénykönyve ugyanis úgy rendelkezik, csak az életkor alapján járó pótszabadság vihető át a következő évre, külön megállapodás alapján. A tapasztalatok szerint főként azoknak a kisebb vállalkozásoknak jelent nagy terhet az időarányos szabadság kiadása, amelyek az alacsonyabb létszám miatt nehezebben képesek megoldani a szabadságon lévő dolgozók helyettesítését. A munkaerőhiány miatt a nagyobb vállalatok számára is problémát okozhatnak az év utolsó hónapjaiban bent ragadt szabadságok, különösen olyan területeken, mint a kereskedelem vagy a szállítmányozás, amelyek csúcsszezonja éppen az év végi időszakra esik.

Nem könnyű pótolni azokat, akik épp pihennek
Fotó: Bach Máté

A cég közleménye felidézi: a munkavállalók többsége hagyományosan nyáron szeretné kivenni szabadnapjai jelentős részét, ezért a tervezés során célszerű nemcsak az időarányosan elmaradt szabadnapok pótlásáról, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeret minél nagyobb csökkentéséről is intézkedni ezekben a hónapokban. A szabadság időpontjának meghatározásában a jogszabály a munkáltatónak biztosít nagyobb mozgásteret: a munkavállaló a szabadságkeretéből mindössze hét munkanapról rendelkezhet szabadon.

Ugyanakkor mindkét fél érdeke, hogy a többi szabadnapot is közös megegyezés szerint használhassák fel az alkalmazottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.