Idén még tájékoztatnak, jövőre már ellenőriznek

Fókuszban az építőipar – Első a munkavégzés biztonsága címmel két évig tartó, országos tájékoztató kampányt indít a Pénzügyminisztérium (PM) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

2019. 07. 04. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fókuszban az építőipar – Első a munkavégzés biztonsága címmel két évig tartó, országos tájékoztató kampányt indít a Pénzügyminisztérium (PM) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A cél az, hogy mind a cégek, mind munkavállalóik munkavédelmi tudatosságát növeljék. Erre már csak azért is nagy szükség lenne, mert miközben folyamatosan nő a magyar gazdaság teljesítménye, az építőipari termelés is látványosan bővül, egyúttal egyre többeket foglalkoztat az ágazat: 2019 első hónapjaiban már 320 ezren dolgoztak az ágazatban, ami mintegy hatvanezer fővel több, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor tavaly 915 építőipari munkabaleset történt, amelyek közül 22 volt halálos kimenetelű, hét pedig súlyos csonkolással végződött.

Bodó Sándor, a PM foglalkoztatáspolitikai államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, a tárca első körben a cégek és az ágazatban dolgozók képviselőihez eljuttatja az építőipar munkavédelmi feladatairól, a munkabalesetek megelőzése érdekében készített kiadványát. Ez többek között felsorolja az építkezések legfontosabb veszélyforrásait, a munkagödör beomlásától az instabil szerkezet eldőlésén át az áramütésig. Bodó Sándor rámutatott, az idei kampány elsődlegesen a tájékoztatásról szól, 2020-ban viszont már a munkavédelmi ellenőrzések kapnak hangsúlyt.

Szalados László, a tájékoztatón az ÉVOSZ elnökségi tagjaként részt vevő szakember kifejtette, hogy az építőipari cégstruktúra annyira elaprózott, hogy számos építkezésen nem megfelelő a munkavédelem színvonala, a kialakult helyzetben pedig további nehéz­ségeket okoznak az ágazattal szemben támasztott mennyiségi és határidős igények.

Az ÉVOSZ két éve – több más szervezettel közös konzorcium vezetőjeként – uniós forrásból már indított tájékoztató kampányt a balesetek elkerülésére.

– Megvan a veszélye, hogy növekedni fog a munkahelyi balesetek száma az építőiparban. A kapacitások leterheltsége és a munkaerő­hiány következtében olyan társadalmi csoportokat – időskorúakat, külföldi munkavállalókat és alacsony képzettségűeket – is foglalkoztatnak, akiknél magasabb a munkahelyi balesetek előfordulásának kockázata – mondta akkor lapunknak Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.