Nem lesz deficiteljárás Olaszország ellen

Rácz Gergő
2019. 07. 04. 13:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb köréhez érkezett Olaszország és az Európai Bizottság kötélhúzása, miután tegnap kiderült: mégsem javasolja a túlzottdeficit-eljárás elindítását Olaszország ellen a brüsszeli testület. A bizottság tájékoztatása szerint megkapta és értékelte az olasz kormánynak az államháztartási helyzet javítását célzó javaslatait, és arra a következtetésre jutott, hogy az elfogadott intézkedések elégségesek ahhoz, hogy az ügy ezen szakaszában ne javasolja a túlzottdeficit-eljárás megindítását.

Korábban az Európai Bizottság kifogásolta, hogy az olasz koalíciós kormány többször is módosította, és a korábban megtárgyaltnál magasabb hiány­célt határozott meg, miközben érdemben nem csökkenne az államadósság, a gazdasági növekedés pedig lényegé­ben nulla. A gazdaságilag amúgy is gyengélkedő déli tagállam kormányzó pártjai már többször bejelentették, hogy elengednék a költést a leginkább jóléti intézkedésekre, majd az Európai Bizottsággal való konfliktus kiéleződésekor ismét visszakoztak, látszólag a legutóbbi korrekciónál is ez történt.

A költségvetési viták több hír szerint kikezdték a koalíciós viszonyokat, azonban mindezidáig megmaradt az egység. Olaszország államadóssága nagyjából 2300 milliárd euró, össztermékének mintegy 132 százaléka, ez Görögország után a második legmagasabb arány az Európai Unióban, több mint duplája a hatvanszázalékos uniós plafonnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.