Drágul az őszikalászos-vetőmag

Magasabb költségekkel kell számolniuk az idén a szántóföldi növények termesztőinek. A szakmaközi szervezet előrejelzése szerint a gyengébb termés és a minőségi gondok, valamint az emelkedő munkaerőköltségek miatt drágulhatnak az őszikalászos-vetőmagok.

2019. 08. 14. 11:33
Varga Tamás
A szakma szerint idén a termény mennyisége mellett a minőség is országrészenként eltérő Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágábban vethetnek őszi kalászosokat idén a gazdálkodók. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt enyhén emelkedhet a vetőmagok ára. Takács Géza, a szervezet elnöke jelezte: a szakmai bizottság az őszi vetési szezon előtt ebben az évben is felmérte a piaci helyzetet. A tagoktól kapott információk alapján az előző évhez képest jelentős mértékben csökkent a tavalyról megmaradt vetőmag mennyisége, ez azonban érdemi hatást nem gyakorol majd az új készletekre. Vetőmagnak szánt őszi búzából az idén hektáronként 5,5-6,4 tonna átlaghozamot takaríthatnak be a termelők. Őszi árpából ennél magasabb, 5,5 tonna és 7,5 tonna közötti termésről számoltak be a szövetség tagjai. A tritikálé azonban a múlt évhez képest alacsonyabb, hektáronként 4-5,4 tonnás termést hozott.

A vetőmagszövetség előrejelzése szerint a mennyiség mellett a minőség is országrészenként eltérően alakul. Az őszi búzánál a dél-alföldi régióban csírázóképességi és vetőmagtisztasági problémák jelentkezhetnek. A szövetség szerint egyes fajták esetén előfordulhat vetőmaghiány, ellátási problémára azonban nem kell számítani. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a szaporítóterületekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatóját is figyelembe véve, őszi búzából, őszi árpából és a tritikáléból is lesz annyi vetőmag, amennyi szakmailag is elfogadható, 40 százalék feletti felújítási lehetőséget biztosít.

A szakma szerint idén a termény mennyisége mellett a minőség is országrészenként eltérő
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A vetőmagszövetség előrejelzése szerint a piaci szereplők összességében a kalászosterményárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Emellett az inflációs hatás, valamint a termeléshez és a feldolgozáshoz kapcsolódó munkaerő költségének emelkedése is a drágulás irányába hat. A szervezet az idén is közzétette az őszikalászos-vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat, amely tonnánként nettó 101 ezer forint. A konkrét szerződéses árat ugyanakkor a felek maguk határozzák meg. A szövetség prognózisában szereplő érték csupán tájékoztató jellegű, ettől a kereskedők eltérhetnek, a gazdák számára viszont irányadó a költségeik tervezésekor.

Az elmúlt években lassú emelkedés ment végbe: 2015-ben 96 ezer, 2016-ban 93 ezer, 2017-ben 94 ezer, 2018-ban pedig 99 ezer forintért kelt el a vetőmagpiacon egy tonna őszibúza-vetőmag. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet korábbi jelentése szerint a hazai vetőmag-kereskedelem éves szinten mintegy százmilliárd forintos forgalmat bonyolít. Az értékesítés felét a kukorica, a napraforgó és az őszi káposztarepce forgalma adja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.