Klímaharcához használná fel a dolgozókat a baloldal

A nemzetközi baloldal a munkavállalókat is felhasználná a szeptember 20-ra és 27-re hirdetett világméretű klímasztrájkhoz – derül ki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség felhívásából. A szervezet a klímaváltozás elleni harc ürügyén fogalmaz meg kritikát a nemzeti kormányok ellen. Eközben a nemzetközi aktivistahálózat iránymutatást közölt arról, hogy a munkahelyeken milyen eszközökkel segíthető elő az „alulról szerveződő” klímasztrájk.

Nagy Kristóf
2019. 09. 12. 7:34
"Fridays for Future" protest in Stuttgart
Mama, miért van asztmám? – kérdezte az egyik tüntető a stuttgarti repülőtéren egy júliusi pénteken Fotó: Andreas Gebert Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) a „nemzetközi munkásmozgalom” nevében csatlakozik a baloldalhoz köthető aktivisták által szeptember 20-ra és 27-re szervezett, Greta Thunberg svéd diáklány arcával eladott globális klímasztrájkhoz. A szövetség részvételre buzdítja a dolgozókat az egyes országokban megrendezett tüntetéseken, vagy, ha ez nem megy, akkor munkahelyi demonstrációkra. Egyebek mellett arra kérik a dolgozókat, írassanak ki szabadságot, s a diákokkal együtt vegyenek részt azokon a megmozdulásokon, amelyekkel a döntéshozókat kényszerítenék olyan radikális társadalmi és gazdasági átmenetre, amely – legalábbis a mozgalom szerint – lelassítja vagy megfékezi az éghajlatváltozást.

A klímasztrájkhoz készített, minden országban elérhető útmutató lépésről lépésre mutatja be, hogyan kell megszervezni az „alulról szerveződő” munkahelyi elégedetlenséget. Arra az esetre is található hasznos tipp, ha a dolgozó kénytelen a munkahelyén klímasztrájkolni. Ezek közé tartozik például, hogy munkaidő alatt rövid időre csatlakozzon a munkahelye környékén zajló megmozduláshoz, illetve erről készítsen felvételeket, s tegye közzé a közösségi médiában. Elvárás, hogy a klímaharcos munkavállaló meggyőzze foglalkoztatóját az „alulról szervezett” demonstrációk hasznosságáról, és csatlakozásra buzdítsa. A helyes klímasztrájk egyik legfontosabb szabálya az erőszakmentesség. Ajánlatos azonban hangzavart csapni, illetve kitűzőkkel, transzparensekkel demonstrálni az elvárásokat. Az „alulról szerveződő” munkahelyi akciókhoz igény esetén segítséget nyújtanak a globális klímasztrájk szervezői is.

Az ITUC által közzétett felhívás konkrétumokat nem tartalmaz. Ugyanakkor kiemeli, a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek csatlakozniuk kell a globális, baloldali klíma-megmozdulásokhoz annak érdekében, hogy megfogalmazzák igényeiket arra az időszakra, amikor a teljes, világméretű gazdasági és társadalmi átalakulás kezdetét veszi. Ezekről a konkrét igényekről, illetve a globális zöld átmenetről nem olvashatók részletek, mindössze a fenntarthatóság és társadalmi befogadás fontosságát hangsúlyozza a szakszervezeti szövetség.

Mama, miért van asztmám? – kérdezte az egyik tüntető a stuttgarti repülőtéren egy júliusi pénteken
Fotó: Reuters

Itthon egyelőre nincs jele szakszervezeti aktivitásnak, a nemzetközi Fridays for Future (Péntekek a jövőért) mozgalom hazai csoportja viszont már toborozza a diákokat a Budapesten és más nagyvárosokban. Az Amnesty International közleményében arra kéri a középiskolákat, ne büntessék a klímasztrájkoló diákokat. Állításuk szerint 115 ország ezer városában tartanak majd tüntetéseket, eddig közel 2400 eseményt szerveztek világszerte.

Ahogyan arról korábban lapunk többször írt, a baloldalhoz, illetve „civil” hálózatához köthető klímaharc célja nem csak az éghajlatváltozás megfékezése. Ennek jegyében világszinten gazdasági és társadalmi-politikai átalakulást akarnak, és a jobboldali, szuverenista kormányokat, valamint a tőkét teszik felelőssé. Konkrét lépéseket eddig nem tettek ezek a mozgalmak a környezetért, és nem titkolt céljuk a félelemkeltés a társadalomban. A világméretű akciósorozat apropója pedig az ENSZ szeptember 23-án esedékes New York-i klímacsúcsa. A klímasemlegességet az Európai Bizottság tegnap közölt felmérése szerint a magyarok 96 százaléka támogatja. Ugyanakkor a politikai célokra is felhasznált megmozdulásokon itthon korábban pár tíz fő vett részt, tehát a módszerrel nem azonosulnak az emberek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.