Okosvárosok szolgálatába állítják az innovációt

Az előttünk álló évben 25 százalékkal emeli a kormány a kutatási és fejlesztési tevékenység állami támogatását – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Magyar Nemzet
2019. 09. 16. 14:51
A self-driving shuttle bus, operated by the university hospital Charite and public transport company BVG, drives autonomously during a presentation to the media at the Charite Campus in Berlin
Önvezető busz Berlinben. Terjednek a modern megoldások Fotó: Fabrizio Bensch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előttünk álló évben 25 százalékkal emeli a kormány a kutatási és fejlesztési tevékenység állami támogatását – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén. A tárcavezető a lépést azzal indokolta, hogy a kormány szeretné elérni Magyarország szerepének erősödését az innováció területén. A miniszter a távirati iroda tudósítása szerint kiemelte, hogy a kormány és a magyarok közös erőfeszítésének köszönhetően a gazdaság ma az Európai Unió egyik legdinamikusabban bővülő gazdasága: 2010 óta harmincszázalékos növekedést sikerült elérni, idén a második félévben 5,1 százalékkal nőtt a hazai bruttó termék, ami csaknem négyszerese az uniós átlagnak. Hozzátette, a világszerte zajló technológiai kihívásokra Magyarország az innováció­val tud válaszolni. Emlékeztetett rá, hogy Zalaegerszegen 45 milliárd forint támogatással épül járműipari tesztpálya, amellyel a város bekapcsolódik a negyedik ipari forradalomba.

Önvezető busz Berlinben. Terjednek a modern megoldások
Fotó: Reuters

A zalai beruházáshoz hasonló fejlesztések egyebek mellett az okosvárosok kialakításához vezető utak megépítését szolgálják. A magyar okosváros-fejlesztéseket és a lengyel digitalizációs folyamatokat is bemutatja a Civitas Sapiens ’19 – Okosváros szakmai konferencia csütörtökön, a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán. A rendezvény helyzetképet ad a hazai és a nemzetközi okosváros-trendekről, betekintést nyújt számos, jelenleg is alkalmazott modell működésébe. A konferencia a Miniszterelnökség fővédnöksége alatt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakmai támogatásával, a Digitális Jólét Program, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Lechner Tudásközpont szervezésében valósul meg.

– Az államnak kiemelt feladata azon megoldások vizsgálata és adott esetben megvalósítása is, amelyek az állampolgárok, a közösség életét kényelmi szolgáltatások révén segítik – ismertette a konferencia apropóján az ITM helyettes államtitkára. Solymár Károly Balázs felidézte azt is, hogy a kormány a Digitális Jólét Program (DJP) 2.0-ban határozta meg az okosváros-fejlesztések irányát. A Civitas Sapiens ’19 szerinte lehetőséget teremt az új megoldások, a nemzetközi folyamatok megismerésére és arra, hogy a hazai innovátorok bekapcsolódhassanak a fenntartható digitális várossal kapcsolatos szolgáltatások fejlesztésébe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.