Időben fizet az adóhivatal

Ebben az évben majdnem kilencszázezer ember kért vissza pénzt az adóhivataltól amiatt, mert több személyi jövedelemadót fizetett be a kelleténél. Az érintettek 79 mil­liárd forintért folyamodtak. A hatóságnak meghatározott idő áll rendelkezésére, hogy az összeget kifizesse, a határidőt idén 13 alkalommal lépték túl. Korábban voltak olyan időszakok, amikor tízezrek ügyében késett a hivatal: 2009-ben például 129 ezer ilyen eset volt.

Jakubász Tamás
2019. 10. 03. 7:34
null
Nagyjából ötszázan jogosulatlanul kérték volna vissza a befizetett közterhet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú évek óta rendszeres jelenség, hogy a polgárok kisebb-nagyobb csoportja több személyi jövedelemadót (szja) fizet be, mint amennyit a törvény alapján kellene. A különbözetet az érintettek visszaigényelhetik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) pedig záros határidőn belül el is kell juttatnia a címzetthez a kért összeget. – A NAV-nak harminc napja van arra, hogy kifizesse a visszatérítéseket.

Akkora összeget ugyanakkor visszatarthat a hivatal, amennyi köztartozása van az érintettnek – ismertette kérdésünkre a legfontosabb szabályokat a szervezet szóvivője. Kis Péter Andrástól megtudtuk, hogy idén 890 ezer ember kért vissza pénzt a 2018-as szja-befizetésekből. Az érintettek szép summát, együttesen majdnem 79 milliárd forintot igényeltek.

Nagyjából ötszázan jogosulatlanul kérték volna vissza a befizetett közterhet
Fotó: Kurucz Árpád

Hozzátette: a NAV csupán 13 esetben csúszott ki a harmincnapos határidőből, amiért 128 ezer forint késedelmi kamatot fizetett. A szóvivő hozzátette, hogy egy évvel korábban egyetlen csúszás sem volt, előtte pedig hét esetben regisztráltak késedelmes visszafizetést.

Fontos részlet, hogy a kiutalás előtt bizonyos esetekben átvizsgálja a visszaigénylés körülményeit az adóhivatal, ez idén több mint 4700 embernél történt meg. – Nagyjából félezer személy ügyében állapította meg az ellenőrzés azt, hogy az érintett jogosulatlanul igényelt vissza pénzt – mondta a szóvivő.

Megjegyezte: az esetek meglehetősen nagy summáról, összesen 432 millió forintról szóltak. A NAV idén egy alkalommal tett büntetőfeljelentést költségvetési csalás gyanújával a jogosulatlan szja-visszaigénylések miatt.

A mostani adatok arról árulkodnak, hogy az adóhatóság tulajdonképpen tartja magát a törvényes határidőhöz, azonban nem volt ez mindig így. Felidézhető például az egy évtizeddel ezelőtti helyzet: 2009-ben, az akkor még Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal néven működő szervezet 129 ezer esetben utalta vissza késve az adófizetőket megillető összegeket, amiért majdnem hetvenmillió forint késedelmi kamatot fizetett.

Csak kevéssel volt kedvezőbb a helyzet 2008-ban, akkor 24 millió forint kamat járt a harmincezer késedelmes visszafizetés érintettjeinek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.