időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Budapesten tíz évre vannak megrendelések

Pintér Balázs
2019.11.08. 11:30
Budapesten tíz évre vannak megrendelések

A kormányzat is látja, hogy a kedvezményes forgalmi adó kivezetése kedvezőtlenül hat a lakáspiacra, ám a csoknak és a falusi csoknak lehet egyfajta kiegyenlítő szerepe. Mindenesetre 2016 eleje óta nem kezdődött olyan kevés társasházépítés, mint a mostani harmadik negyedévben.

Mintegy 1800 milliárd forintnyi építési beruházás valósult meg az elmúlt kilenc évben Budapesten, az elkövetkező évtizedre pedig csaknem 4600 milliárd forint értékben vannak tervben olyan fejlesztések, amelyek állami vagy részben állami forrásból valósulnának meg a fővárosban – közölte tegnap Schneller Domonkos, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. A Miniszterelnökség szakpolitikusa erről a Napi.hu Hullámvasúton az építőipar című konferenciáján beszélt, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a tervezett fejlesztések közül több is kérdéses. Ezek között ugyanis szép számmal találhatók olyanok, amelyekhez az új fővárosi vezetés nem járul hozzá, a kormányzat viszont nem támogat olyan beruházást, amilyet a budapestiek nem akarnak.

Schneller Domonkos jelezte: a magyar építőiparnak az elkövetkező években bőséggel lesz megrendelése, s mivel a magyar gazdaság függése a németektől csökkenni látszik, könnyebb kiszámítható környezetet teremteni. A helyettes államtitkár kitért rá, hogy a kedvezményes áfakulcs kivezetése kedvezőtlenül hat a lakásépítésekre, ugyanakkor a családi otthonteremtési kedvezménynek, illetve a falusi csoknak lehet kiegyenlítő hatása.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke (képünkön) arról beszélt, hogy az évi húsz-harminc százalékos építőipari növekedés nem fenntartható. Szerinte az lenne az optimális, ha évente tíz százalék körüli mértékben bővülne az ágazat, de azt legalább egy évtizeden keresztül teljesítené. Mint mondta, nem lenne szerencsés, ha a kedvezményes lakásáfa helyett nem lennének további kormányzati intézkedések, mert az elmúlt években végre megerősödtek lakásépítő cégek, amelyekben fontos szakmai műhelyek alakultak.

A tegnap közzétett EBI Építésaktivitási Jelentés szerint az idei harmadik negyedévben csaknem ugyanolyan értékben indultak el új kivitelezések az építőiparban, mint a megelőző negyedévben. A jelentés szerint ugyanakkor a lakáspiacon egyre inkább érezteti hatását a hamarosan megemelkedő forgalmi adó. Július és szeptember között 55 milliárd forint értékben kezdődtek meg társasházi kivitelezések, ami 2016 első negyedéve – az ötszázalékos áfakulcs bevezetésének ideje – óta a legalacsonyabb összeget jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.