Csökkenhet az üzleti papírmunka

Magyar Nemzet
2019. 11. 07. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kkv-stratégia bemutatása alkalmából a Pénzügyminisztérium jelezte, azt tervezik, hogy 2021-ben már a NAV készíti el a vállalkozások járulékbevallását, mert minden adat az adóhivatal rendelkezésére állhat. Ezért bérszámfejtő programokat biztosítanak majd az adózóknak, akár ingyen is.

A tervek között szerepel még, hogy 2021-ben az áfabevallások többségét is az adóhatóság készítse el. A bejelentésre reagálva a ­Niveus Consulting Group tanácsadó cég úgy vélekedett, ezzel a NAV újabb szintet lép, hogy valóban szolgáltató adóhatósággá váljon. Jelenleg is sok adatot kapnak – többnyire valós időben – a vállalkozásoktól.

Már rég nem a bevallások a fő adatforrások, hanem az online pénztárgép, az online számla, az ekáer. Ezek bevezetése bizonyíthatóan fehérítette a gazdaságot. A magyar áfarés – azaz a várt, de be nem szedett áfa és a teljes áfabevétel aránya – a 2012-es 22,1 százalékról az Európai Bizottság becslése szerint 2018-ra 9-re csökkent.

A Niveus szerint az adatokkal mást is lehetne kezdeni. Ha például minden kiállított számlát azonnal látna a NAV (jelenleg csak a 100 000 forintot meghaladó áfatartalmú számlákat kötelező online jelenteni), akkor a NAV el tudná készíteni a cégek helyett az áfabevallás nagy részét.

Így az szja bevallásához hasonló rendszert lehetne kialakítani, azaz a cégeknek már csak néhány olyan számlát kellene egyedileg bevinni, amit a NAV valamiért nem látott. Ezzel a cégek nemcsak az áfabevallás, hanem a belföldi összesítő jelentések kitöltése alól is mentesülhetnének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.