Gyorsabb fejlődési pályára állítják a kis cégeket

Mérsékli a vállalkozások adminisztrációs terheit a kormány, miközben ösztönzi a fejlesztést, az innovációt, a képzést, és segíti kapcsolódásukat a nemzetközi piacokhoz — hangzott el a kkv-stratégia ismertetésén. Emellett jelentős költségvetési források állnak rendelkezésre a kis cégek megerősítésére, és a családi vállalkozások generációváltását is igyekeznek megkönnyíteni.

2019. 11. 06. 9:27
null
A most közzétett kkv-stratégia a generációváltást is segíti Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatták tegnap az ezer hazai vállalat bevonásával készített magyar kkv-stratégiát. Palkovics László innová­ciós és technológiai miniszter nyitó előadásában elmondta: képzésekkel, digitális fejlesztésekkel, adócsökkentésekkel segítik a kis- és középvállalkozásokat – írta az MTI. A kormány célja, hogy az új, 2019–2030 közötti időszakra szóló kkv-stratégia elfogadásával megerősítse a kisvállalkozói kört. A stratégia szerint egyszerre fontos a nemzetközileg sikeres, dinamikus magyar cégek fejlesztése és a magyar munkavállalók többségének megélhetését biztosító kisvállalkozói kör megerősítése. Az is cél, hogy a növekedési potenciállal rendelkező hazai kkv-k bekapcsolódjanak a nemzetközi munkamegosztásba.

A miniszter elmondta: jelentősen csökkent a kis cégek adóterhelése, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a kkv-k által előállított hozzáadott érték 2010 óta 27 százalékkal emelkedett, exportjuk több mint 45 százalékkal nőtt. 2010 és 2018 között mintegy ötezermilliárd forint kedvezményes hitellel és tőkével segítették a kkv-k finanszírozását, 2017 végén a magyarországi kkv-k 5545 milliárd forint hitel- és tőkejellegű finanszírozási állományának több mint harmada mögött állami kedvezmény volt.

A kkv-k jövőbeni fejlődésében az egyik gondot az jelenti, hogy a legtöbb családi vállalkozás generációváltás előtt áll, a stratégia ezt a folyamatot is próbálja segíteni – mutatott rá az innová­ciós és technológiai miniszter.

A most közzétett kkv-stratégia a generációváltást is segíti
Fotó: Havran Zoltán

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy 2019–2020-ban több mint 175 milliárd forint áll a kkv-k rendelkezésére, ebből 98,4 milliárd vissza nem térítendő támogatás és 76,7 milliárd visszatérítendő forrás. Emellett 2020-ban további 26,3 milliárd forint lesz elérhető technológiafejlesztésre és tudásátadásra. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában hangsúlyozta: a stratégia kialakítása nem íróasztal mellett, hanem a vállalkozásokkal együttműködve történt, ezért a program életszerű lesz.

Izer Norbert, a Pénzügyminiszté­rium adóügyekért felelős államtitkára szerint az adópolitika fókuszában az adó- és adminisztrációs terhek csökkentése áll. A terv az, hogy 2021-ben már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készítse el a vállalkozások járulékbevallását, mert minden adat az adóhivatal rendelkezésére állhat. Addigra bérszámfejtő programok állnak majd az adózók rendelkezésére, akár ingyen is. A tervek között szerepel még, hogy 2021-ben az áfabevallások többségét is az adóhatóság készítse el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.