Nagy István a több beruházást magába foglaló, a létesítmény átadásával együtt lezáruló projekt legnagyobb eredményének nevezte a fejlesztések révén a borok remélt minőségi javulását, emellett kiemelte a programot övező összefogást is.
A miniszter kifejtette: a magyar borászok mindig tudtak olyan csúcsborokat készíteni, amelyekre felfigyelt a világ, de az átlagborok minőségén még van mit javítani. A minőség kiegyenlítését szolgálja az elsőként a Tokaji Borvidéken megvalósított közösségi borászati központ, amely példaként szolgál más borvidékek számára is.
A miniszter hangsúlyozta, a létesítményeket üzemeltető Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. szolgáltatásai mindenki számára elérhetőek. Így nem kell minden apró pincészetnek költséges beruházásokat végrehajtania a modern borkészítés feltételeinek megteremtése érdekében, hanem a ma ismert legmodernebb eszközök állnak rendelkezésükre a közösségi borászati központokban. A termelők megőrizhetik boraik sajátos jellegét, miközben kiváló körülmények között készülő, magas minőségű terméket állíthatnak elő. Ez segít megőrizni a borvidék sokszínűségét is – fogalmazott Nagy István.
A miniszter szólt arról is, hogy meg kell teremteni a tokaji bor piacának bővülési lehetőségeit. Ehhez nyújt majd segítséget a kormány döntése alapján rendelkezésre álló 12 millió eurós bor marketing- és promóciós keret. Az agrártárca vezetője közölte azt is, hogy a vidékfejlesztési operatív program keretében megnyílik egy négymilliárd forintos keret a borászok számára, ott az elérhető támogatási arány hetven százalék.
Molnár Péter a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft.-t a beruházás révén létrejött kapacitások működtetésére hozták létre. Három szolgáltató borászati központot létesítettek Hercegkúton, Tállyán és Bodrogkisfaludon. Az újonnan kialakított, úgynevezett mobil infrastruktúra rendszer szűrési, címkézési és palackozási lehetőséget kínál.