Nálunk még mindig olcsónak számít a kgfb

A magyarországi biztosítók idén is közzétették díjaikat november elseje éjfélig az év végi évfordulós szerződésekre vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokra. Az ügyfelek mától összevethetik az egyes lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal, amelyről az értesítést 50 nappal a biztosítási évfordulót megelőzően, november 11-ig kell megkapniuk.

Magyar Nemzet
2019. 11. 04. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) hazai tarifái még mindig a legalacsonyabbak közé tartoznak Európában, annak ellenére, hogy az elmúlt esztendőkben a személygépkocsi-vásárlások bővülésével emelkedtek az árak. Csak Romániában és Litvániában lehet olcsóbban megúszni a kötelező biztosítást, miközben az európai éves átlagdíj 230 euró környékén alakul.

Mint ismert, hazánkban a kgfb-szerződéseknél lassan már egy évtizede nem január elseje, hanem a gépjármű megvásárlásának napja számít évfordulónak. A gépjárműállomány 2010 óta folyamatosan cserélődik, így fokozatosan csökken azoknak a négykerekűek­nek is a száma, amelyeknek még ­január 1-jei évfordulós szerződésük van – a Mabisz közlése szerint jelenleg e kategóriába a teljes forgalomban lévő hazai járműállománynak már csak a 22,89 százaléka sorolható. A mostani kampány ezzel együtt is az 5,3 ­milliós gépjárműállományból még mindig több mint 1,2 millió autót, köztük több mint 720 ezer személygépkocsit érint.

Töréskor nem mindegy, mennyit fizetünk
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Fontos elintézendő november és december során a kgfb, mivel a szolgáltatót váltó tulajdonosoknak az aktuális szerződésüket a biztosítási évforduló előtt 30 nappal, vagyis legkésőbb december 1-jéig kell felmondaniuk, majd mielőbb, legkésőbb január 1-jéig meg kell kötniük új szerződésüket az új biztosítóval – figyelmeztet a szakszövetség. A tavalyi kampány során az érintettek közül 135 692 gépjármű-tulajdonosnak szűnt meg a szerződése különböző okok miatt, de a társaságok az újonnan forgalomba helyezett gépjárművekkel együtt kicsivel több, 136 ezer szerződést kötöttek meg január elsejével. Az ügyfelek között az előző évben hatvannyolcezer volt a személyautóval rendelkező magánszemély.

A Mabisz tanácsai szerint célszerű jóval a biztosítás megkötése előtt tájékozódni az ajánlatokról, így nagyobb eséllyel sikerül kiválasztani a legkedvezőbb konstrukciót. A társaságok jellemzően sok – tavaly például százféle – kedvezmény lehetőségét kínálják fel ebben a szezonban. Ezek mindegyike szerepel majd november közepétől a Mabisz.hu oldalon található Díjnavigátoron is, amelyen összehasonlíthatók a biztosítók ajánlatai. A díjakat a gépjármű-biztosítást kínáló tizenhárom társaság a saját üzleti stratégiájával összhangban számolja ki, kárhányaduk, valamint a piaci tendenciák figyelembevételével – emelték ki a lapukhoz eljuttatott felhívásban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.