Pénzügyminisztérium: Nincs szükség semmiféle megszorításra

A magyar kormány szerint a stabil hazai makrogazdasági és költségvetési folyamatok mellett ahogy eddig, ezt követően sincs szükség semmiféle kiigazításra, megszorításra – közölte a Pénzügyminisztérium.

Magyar Nemzet
2019. 11. 20. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány szerint a stabil hazai makrogazdasági és költségvetési folyamatok mellett ahogy eddig, ezt követően sincs szükség semmiféle kiigazításra, megszorításra – közölte Magyar Nemzet kérdésére a Pénzügyminisztérium. A tárca ezzel az Európai Bizottság szerdai közleményére reagált. Az uniós testület szerint Magyarország nem teljesítette az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács költségvetési ajánlásait. Románia esetében ugyanezt állapították meg a bizottsági szakértők. A két országot a Stabilitási és Növekedési Paktum, azon belül az úgynevezett jelentős eltérési eljárás keretében vizsgálták. Ennek célja az, hogy figyelmeztetést adjanak ki, ha jelentős eltérést tapasztalnak a követelményektől, illetve segítsék a tagállamokat a költségvetési helyzet helyreállításában.

– A brüsszeli bizottság kritikáit már eddig is ismertük, noha a Konvergencia Program (2019-2023) tervezési időhorizontján folytatódik mind az államháztartási (ESA) hiány, mind pedig a középtávú költségvetési cél eléréséhez szükséges strukturális deficit fokozatos csökkentése. Sőt, a kormány a Konvergencia Programban szereplő 1,5 százalék helyett is alacsonyabb, 1,0 százalékos hiánycélt és kedvezőbb hiánypályát határozott meg a 2020-as költségvetésben, amelyhez ugyanekkora mértékű tartalékot képzett. (Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tartalék nélkül már jövőre „nullás” lenne az államháztartás ESA egyenlege.) Ráadásul a strukturális egyenleg 2021-től túlteljesíti a középtávú költségvetési célkitűzést (MTO, ami -1,0 százalék) és a programidőszak végén szintén 0,0 százalékos lesz – írta a Pénzügyminisztérium.

A tárca annak tükrében is érdekesnek tartja a brüsszeli testület mostani közlését, miszerint a nemrég megjelent legfrissebb őszi előrejelzésükben, hogy a magyar strukturális hiány 2019 és 2020 között 1,2 százalékponttal csökkenhet, noha a tavaszi tanácsi ajánlás még ennél kisebb, 0,75 százalékpontos csökkentési javaslatot tartalmazott. Ezen túl a bizottság az államháztartás ESA hiányát jövőre a magyar kormánnyal megegyezően 1,0 százalékra várja, ami szerintük is középtávon tovább mérséklődik majd. A magyar kormány és az Európai Unió között természetesen folyamatosak a témában zajló szakmai egyeztetések, viszont mindez Magyarországra nézve – eurozónán kívüli tagállamról lévén szó – nem járhat szankciókkal – teszi hozzá a minisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.