Pár kortyért is elvész a jogosítvány

Akkor is bajba kerülhetünk, ha az elfogyasztott alkohol még nem szívódott fel a szervezetünkben, mert az ördög a részletekben bújik meg.

2019. 12. 30. 11:33
null
Óvatosan a pezsgővel! Kemény böjtje lehet az ünnepi koccintgatásnak, ha utána autóba ül a mulatozó Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben több mint száz alkalommal okoztak balesetet a lerészegedett járművezetők, pedig ismert, hazánkban zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetők ellen.

– Ezek a feltételek az ünnepek idején sem enyhülnek, sőt a hatóságok jellemzően fokozott ellenőrzéseket tartanak ilyenkor az utakon – hívta fel lapunk olvasóinak figyelmét Lőrik József büntetőügyekre specializálódott védőügyvéd. A zéró tolerancia jegyében a gyakran több százezer forintot is elérő pénzbüntetés mellett ittas vezetésért akár több évre eltilthatják az elkövetőt a járművezetéstől, sőt szélsőséges esetben felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Kiemelte: akkor is bajba kerülhetünk, ha az elfogyasztott alkohol még nem szívódott fel a szervezetünkben, mert, mint mondta, az ördög a részletekben bújik meg. Az új kódex szerint ugyanis ittasnak számít az a személy, akinek a szervezetében meghaladja a 0,50 gramm/litert a véralkoholszint, illetve a 0,25 milligramm/litert a légalkoholszint, és az szeszes ital fogyasztásából származik. – Tehát ahhoz, hogy valakit ittas vezetésért megbüntessenek, már nem szükséges, hogy az elfogyasztott alkohol a járművezető szervezetében felszívódjon, és alkoholos befolyás alá kerüljön. Már az is elegendő, ha az a mennyiségű alkohol a gyomrában van, amely később, akár a járművezetést követően, ezeket az értékeket előidézheti – magyarázta.

Ebben az esetben már bűncselekményről beszélünk, ráadásul nem kell töméntelen mennyiségű alkoholt elfogyasztani hozzá. A szakértő szerint a jogszabályban meghatározott érték például egy kisebb termetű hölgy esetében akár már két deciliter bor vagy egy korsó sör elfogyasztásával is előidézhető. Ha a véralkoholszint, illetve a légalkohol-koncentráció alacsonyabb a meghatározottnál, akkor szabálysértésről beszélünk, ami 30–100 ezer forint bírságot von maga után. Amennyiben megtörtént a baj, és a bíróság eltiltotta a sofőrt a vezetéstől, a jogosítványát csak abban az esetben kaphatja vissza, ha utánképzésen vesz részt, és sikeresen el is végzi a tiltási időszak lejártát követően.

Óvatosan a pezsgővel! Kemény böjtje lehet az ünnepi koccintgatásnak, ha utána autóba ül a mulatozó
Fotó: Kurucz Árpád

Korábban közkedvelt módszer volt az ittas sofőrök körében, hogy ráivással próbálták eltüntetni az alkoholfogyasztás tényét. – Ilyenkor az elkövető a rendőri ellenőrzést követően azért fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt egy közeli kocsmában vagy akár a zsebben megbúvó lapos üvegből, hogy kérdésessé tegye a vérben, illetve vizeletben a hatóságok által mért alkoholkoncentráció eredményét. Ez a trükk azonban nem javasolt, hiszen a hatóság ilyenkor visszaszámolás segítségével következtet az eredeti alkoholos állapot mértékére – figyelmeztetett Lőrik József, aki a másnaposan történő vezetéstől is óva int. Úgy fogalmazott: nem érdemes egy átmulatott, hajnalig tartó buli után már délelőtt autóba szállni, ekkor ugyanis a vezető még úgynevezett posztalkoholos állapotban van. Ez azt jelenti, hogy az alkohol még nem tisztult ki a szervezetéből, ami a tüdő által kibocsátott levegőben még kimutatható. Ilyenkor nagy jelentőséggel bír a tényleges véralkohol-koncentráció, az ittas személy egyéni jellemzői és persze az elfogyasztott ital mennyisége is.

– Pályám során gyakran találkoztam olyan esettel, amikor hat-nyolc órával az alkoholfogyasztás után is 0,25 milligramm/liter légalkoholszint feletti értéket mértek a rendőrök, ami bűncselekménynek számít – jegyezte meg az ügyvéd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.