Amszterdamban tiltakoztak Európa méhészei

Nagy Kristóf
2020. 01. 25. 15:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott tagnap az európai tagállamok méhészeinek demonstrációsorozata. Ezúttal Amszterdamban tüntettek az európai tagállamok méhészei, mivel Hollandia nem szavazta meg azt az euró­pai uniós szintű, a méhészeti ágazat támogatását célzó javaslatot, amelyet korábban Nagy István magyar agrárminiszter kezdeményezett. Takács Ferenc, az uniós méhészek érdekeit képviselő Egyesület az Európai Méhekért szervezet elnöke emlékeztetett: az ágazat azt akarja elérni, hogy kötelező legyen feltüntetni a mézek eredetét, összetevőjét, keverési arányát a terméken uniószerte. A méhészkedés európai fennmaradásához a lépés elkerülhetetlen az ágazat megmaradása érdekében, így Takács Ferenc érthetetlennek nevezte a holland kormány bojkottját.

Felidézte: csak szavakban állnak ki a méhcsaládok és a méhészek mellett. Hétfőn döntenek a méhészek termék- és eredetmegjelölésre vonatkozó követeléseiről, az ágazatot érintő kérdésekről, így Brüsszelben folytatódik a demonstrációsorozat.

Szimpátiatüntetést hirdettek szintén hétfőre Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei méhészek.

Szintén azt követelik, hogy a mezőgazdasági miniszterek foglalkozzanak az ágazattal, az unió módosítson tanácsi rendeletet, és kötelező legyen feltüntetni a termék származási helyét, keverési arányuk százalékos összetételét a címkén. A rendelet módosításával kiküszöbölhető az értéktelen műmézek piaci jelenléte, az európai fogyasztók becsapása, a termelői méz hitelrontása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.