időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Telitalálat a nagycsaládosok autócsere-programja

Jámbor Gyula
2020.01.24. 05:55
Telitalálat a nagycsaládosok autócsere-programja

Telitalálatnak nevezte a nagycsaládosok autóvásárlási programját Gablini Gábor. A Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint a legtöbb hétüléses autót vásárló koros, rossz műszaki állapotú járművét cseréli újra. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a gépkocsikat átlagosan 2,7 millió forinttal finanszírozták a lízingcégek a program kezdete óta.

– Minden szempontból sikeresen zajlik a nagycsaládosok autóvásárlási programja – mondta el lapunk kérdésére Gablini Gábor, a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke.

Mint mondta, az állami támogatás jó helyre ment, ezt pontosan látják a márkakereskedők, akik szembesülnek vele, hogy milyen gépkocsikat használtak eddig a családok. A többség tizenéves, külföldről behozott, rossz műszaki állapotú jármű becseré­lését kéri az új autó megvásárlásakor.

A gépkocsik átadása kétségtelenül nem zökkenőmentes, mondta az elnök, és ez több okra vezethető vissza. Sem a kezdeményező kormányzat, sem a piaci szereplők nem számítottak akkora érdeklődésre, amit a program kiváltott. A tavaly júliusi induláskor a legderűlátóbb várakozás sem haladta meg a tízezres vásárlási szándékot, ehhez képest húszezernél is több igény érkezett a Magyar Államkincstárhoz.

Nem számítottak ekkora sikerre a kereskedők, a gyártók és a finanszírozók sem
Fotó: Kurucz Árpád

Nem csoda, hogy a kérelmek elbírálása elhúzódott, de az idő előrehaladtával ezek a problémák lassan megoldódnak – vélekedett az elnök. Másfelől a hétüléses modellek rendelése is hosszú átfutással zajlik, mert a gyártók nem tudtak alkalmazkodni a megnövekedett igényekhez.

Ehhez adódik még az EU-szabályozás változása, amely szerint január 1-jétől csak a korábbinál jóval alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású motorok hozhatók forgalomba. Emiatt az év során jelentősen átalakul majd a járművek kínálata, ami kevesebb motorvariánst és magasabb árat jelent majd.

A program nemcsak a gépjármű-kereskedőket érinti, hanem a finanszírozókat is. Naponta átlagosan 22 család igényelt lízingfinanszírozást állami támogatással megvehető hétüléses autójára az elmúlt fél évben – közölte lapunkkal a Magyar Lízingszövetség.

A nagycsaládosok autóprogramjának tavaly júliusi indulása óta összesen 1818 esetben, átlagosan 2,7 millió forinttal finanszírozták az érintettek autóvásárlását a szövetség tagvállalatai. A családok így az állami támogatás mellé 5,24 milliárd forint tartozást vállaltak. Tóth Zoltán, a lízingszövetség főtitkára a lapunkhoz eljuttatott közleményben úgy fogalmazott, hogy fokozatosan nőtt az igény a lízingkonstrukciókra.

Július­ban és augusztusban még csak 115 szerződést kötöttek a nagycsaládosok, novemberben már 440-et, decemberben pedig több mint hétszázat. Utóbbi naponta átlagosan 35 kötést jelentett.

Tóth Zoltán kiemelte, hogy decemberben még több mint ötszáz autó vásárlását már jóváhagyták a lízingcégek. Arról is beszélt, hogy a nagycsaládosok autóprogramjához köthető igényléseknél a családok túlnyomó többsége hitelképesnek bizonyul, a kérelmek csak igen kis hányadát kénytelenek elutasítani a lízingcégek.

Dagad a dízelbotrány

Az Európai Unióban referenciának tekintett holland gépjármű-felügyelet, az RDW tegnap bejelentette: a Fiat Chrysler Jeep Grand Cherokee, valamint a Suzuki Vitara dízelmotoros modelljei megsértik az uniós emissziós normákat. A felügyelet ugyanis a dízelmodellek motorvezérlő szoftverében olyan szabályozást fedezett fel, amely a közúti forgalomban lehetővé teszi a jármű tesztelési körülményeknél magasabb nitrogén-oxid-kibocsátását. Közölték: az érintett Jeep és Suzuki modellek értékesítését be kell tiltani, ha a gyártók nem nyújtanak megoldást a problémára. A cégek nem reagáltak a Reuters ezzel kapcsolatos megkeresésére. (MTI)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.