időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Duplán bukik, aki otthon tartja a pénzét

Magyar Nemzet
2020.02.26. 13:21

Bár a magyarok 89 százaléka tesz félre váratlan helyzetre, egy friss felmérésben csak a megkérdezettek egynegyede nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 12 hónapban valóban szembesült ilyen típusú kiadással, akkor is átlagosan 1-2 alkalommal. A válaszadók 71 százaléka ugyanakkor jókorát bukott azzal, hogy megtakarításait otthon tartotta készpénzben, mivel ők egyrészt elestek a befektetések nyújtotta hozamoktól, másrészt az infláció erodálta pénzük értékét – mutatott rá az OTP Öngondoskodási Index kutatása. Arra pedig, hogy miért otthon tartják a pénzüket, az így cselekvők csaknem háromnegyede azt mondta, az egyszerűség miatt, harmaduk a feltételezett olcsóságot említette, míg valamivel több mint negyedük mondta azt, hogy rossz érzés, ha nincs azonnal hozzáférhető tartaléka.

A készpénz és a folyószámlán a váratlan helyzetre tartalékolt összeg is veszít hosszú távon értékéből, így akik ezt a megoldást választják, még csak mérsékelni sem tudják az infláció hatását – világít rá az OTP közleménye. Hozzáteszik: már évi kétszázalékos kamat mellett is érdemesebb befektetni a megtakarításokat, hiszen a szakértők segítségével kiválasztott és megfelelően diverzifikált megtakarítási portfólióval mindenki egyéni preferenciái mentén dolgoztathatja félretett pénzét – hívta fel a figyelmet Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.