Jól jött a sertéspestis az ágazatnak

Egyes szomszédainknál jelentős gazdasági kárt okozott az afrikai sertéspestis, a hazai gazdálkodók viszont – az állomány megóvásának köszönhetően – korábban nem látott lehetőségekkel találták szembe magukat.

2020. 02. 07. 17:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes szomszédainknál jelentős gazdasági kárt okozott az afrikai sertéspestis, a hazai gazdálkodók viszont – az állomány megóvásának köszönhetően – korábban nem látott lehetőségekkel találták szembe magukat. A kór pusztítása miatt egekbe szökött termelői árak ugyanis nemcsak a korábbi veszteségeik csökkentésére adnak lehetőséget a gazdaságoknak, hanem olyan beruházásokra is, amelyeket eddig nem tudtak végrehajtani a sertéstartók.

Kínában a betegség miatt több száz millió sertést kellett levágni, az ott keletkezett hiányt pedig elsősorban uniós húsáruval igyekeznek pótolni. A magyar sertéshús iránti keresletet, így az árakat is tovább növeli, hogy a szomszédos Romániában is nagy pusztítást végzett a járvány. A kényszervágások miatti hiányt magyar termékkel próbálják enyhíteni.

A részletek a szombati Magyar Nemzetben olvashatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.