időjárás 19°C Hella 2022. május 27.
logo

Számos építőmérnök közepes fizetésért dolgozik sokat

Pintér Balázs
2020.02.18. 14:14
Számos építőmérnök közepes fizetésért dolgozik sokat

Felemás kép rajzolódik ki egy mérnökök körében végzett felmérésből: a szakemberek keresete alig emelkedett, ugyanakkor a legtöbben heti negyven óránál többet dolgoznak. Kiderült az is, hogy a mérnöki munkakörökben sem ritka a feketefoglalkoztatás.

„Fontos lenne a korrekt bérezés, emberi, családbarát munkaidő. A cégek szeretik hirdetni, hogy »versenyképes fizetés« és »rugalmas munkaidő«, de a legtöbb cégre ez aligha igaz ma Magyarországon. Manapság egy kőműves vállalkozó könnyedén megkeres kétszer-háromszor annyit, mint egy egy-két éve a szakmában dolgozó építőmérnök. Ne csodálkozzunk, hogy annyi fiatal hagyja el a pályát vagy megy el külföldre” – fogalmazta meg véleményét az egyik válaszadó a Mérnök Újság legutóbbi számában ismertetett felmérésben, amelyet Nagy Orsolya okleveles építőmérnök készített munkatársaival, négyszáz mérnök megkérdezésével. A több mint kilencven százalékban legalább alapdiplomás válaszadók elmondásából kiderült, hogy az elmúlt másfél évben csupán 5-15 százalékkal emelkedtek a mérnökfizetések. Jellemzően tíz százalék fölötti béremelésről a 15-100 fős cégek alkalmazottai számoltak be, azonban érdekes, hogy a multinacionális vállalatoknál dolgozóknál volt a legkisebb mértékű, 5-7 százalékos az elmúlt másfél év keresetnövekedése.

A tavaly november–december folyamán felvett válaszok alapján a tervezés területén dolgozó mérnökök átlagos havi bruttó fizetése 463 ezer forint, a kivitelezésben dolgozóké 552 ezer forint. A vezető tervezők jellemzően 637 ezer forintot kapnak egy hónapban. A fejlesztőmérnökök vagy a beruházáslebonyolítás területén tevékenykedő szakemberek átlaga jócskán 700 ezer forint fölött van, igaz, közülük kevesen vettek részt a kutatásban. A női mérnökök férfitársaiknál jellemzően 20-30 százalékkal kevesebbet keresnek. A nők arról is beszámoltak, hogy a szülést negatívan értékelik a munkáltatók.

A felmérés szerint a tervezésben, főként a vezető beosztásban lévő mérnökök heti 47-48 órát dolgoznak. A kivitelezésben a művezetők, az üzletágvezetők és az ügyvezetők több mint ötven órát töltenek munkájukkal. Többen elégedetlenségüket fejezték ki a feketén kifizetett bérek miatt, s előfordul, hogy a mérnökök egyáltalán nincsenek bejelentve. Aggodalmat okoz a jövőkép is, ahogy az egyik válaszadó megfogalmazta: „A tisztességes szakmai gyakorlat megszerzésének feltételei korlátozottak a tervező, szakértő mérnöki utánpótlás biztosításához. A mérnöki szakmai tapasztalat a mai szemlélet szerint háttérbe szorul, és mindenki számítógépes megoldással akarja pótolni a szakmai tapasztalat hiányát.”