A belföldi vendégekben bíznak a Balatonnál

Készülődnek a húsvétra a vendéglátóhelyek a Balatonnál, ahol továbbra is számolnak az ünnepkor jellemző belföldi forgalommal, miközben a vendéglátósok megtették a külön higiénés intézkedéseket. Hét végén utánanéztünk: nincs pánik a part mentén.

2020. 03. 09. 13:57
null
Védett körülmények várják a tó kirándulóit Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem kell vészforgatókönyv, elég, ha nyomatékosan felhívjuk a konyhai dolgozók, felszolgálók figyelmét az élelmiszer-biztonsági szabályok szigorú betartására, a vendégekét pedig a kézfertőtlenítők használatára – közölte megkeresésünkre Vágó Péter, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetségének (Kisosz) Veszprém megyei elnöke. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan kezelik a mostani helyzetet a legforgalmasabb turisztikai régióban a vendéglátóhelyek, amelyek az eddigi hírek szerint joggal aggódhatnak az idei szezonért, mivel már belföldön is egyre többen lépnek vissza utazási terveiktől. A szakember elmondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatása alapján felkészültek a helyi vendéglátósok, akik külön intézkedéseket is bevezettek az áprilisi húsvéti ünnepekkel már beinduló balatoni szezon védelmében, amelyre ugyanúgy készülnek, mint korábban.

A higiénés lépésekről a szervezet somogyi vezetője is beszámolt lapunknak. Kertész Rezső elmondta, hogy javasolták az éttermeknek a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítő adagolók beszerzését, illetve például hogy különösen ügyeljenek arra, hogy a készpénzes fizetést, illetve az ételek tálalását külön kezeljék. – Nemigen van olyan vendéglátóhely a környéken, ahol ne lenne már néhány ezer forintért beszerezhető, egyszerű, nyomógombos fertőtlenítőszer-adagoló készülék, de a százezres áron kapható szenzoros adagoló a legbiztonságosabb, ha annak költségeit vállalni tudja az éttermes – jegyezte meg.

Védett körülmények várják a tó kirándulóit
Fotó: Éberling András

– Van némi bizonytalanság, elsősorban a főzéshez szükséges, megfelelő minőségű alapanyagok, zöldségek, gyümölcsök beszerzése miatt – tett említést a kihívásokról Makkos Péter fonyódi vendéglőtulajdonos. Szavai szerint ugyanakkor azzal számolnak, hogy azok a magyarok, akik a koronavírus terjedése miatt lemondják a külföldi útjukat, idehaza mennek el pihenni, főként a Balaton környékére, és ezzel pótolják majd az otthon maradó külföldieket. Habár szerinte a járványveszély szempontjából egyelőre biztonságos Balaton más országok turistái által is nyertese lehet a helyzetnek.

Egy egész évben nyitva tartó zamárdi csárda és panzió tulajdonosa egyelőre nem tapasztal eltérést tavalyhoz képest. – Nem befolyásolja a forgalmunkat a vírushelyzet. Egy barátom március elején indult síelni a családjával Ausztriába, simán átengedték a határon. A Balatonnál pláne nincs ok az aggodalomra – jegyezte meg Majoros János. A bisztróbárt és vinotékát Bogláron üzemeltető Bezerics Dániel pedig azt jelezte: nincs direkt nyomás, legkevésbé hisztérikus a hangulat a környéken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.