Rövidebb idő alatt szerezhetnek szakmát a felnőttek

A mostaninál rugalmasabb feltételekkel, ingyenesen és rövidebb idő alatt szerezhetnek szakmákat a felnőttek az ősszel induló új rendszerben. A felnőttképzési jogviszonyban nem lesznek közismereti órák, beszámítják viszont a korábbi tapasztalatokat, így az érintettek a teljes képzési idő akár 40 százaléka alatt megszerezhetik bizonyítványukat.

Csókás Adrienn
2020. 03. 02. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December végéig még a régi rendszer szerint indíthatók az OKJ-s tanfolyamok, szeptembertől azonban elindulnak az új szakmajegyzék szerinti képzések is. A rendszer átalakítása nem csak a diákoknak, de a tanulni vágyó felnőtteknek is kedvező változásokat hoz – hangsúlyozta egy mai háttérbeszélgetésen Pölöskei Gáborné. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a 174 alapszakmát ezentúl csak iskolarendszerben, azaz technikumban vagy szakképző iskolában lehet tanulni, de ez nem jelenti azt, hogy a felnőtteknek is 3-5 évig iskolapadban kell ülniük. – Az iskolarendszerű oktatás állami bizonyítványt, minőségi garanciát, ingyenességet jelent, de nem egyenlő a klasszikus nappali tagozattal. A felnőttek az elméleti ismereteket a konzultációk mellett e-learning formájában, digitális tananyagokon keresztül is elsajátíthatják, nem kell mindennap iskolába járniuk. A képzés gyakorlati részét pedig akár a saját vállalatuknál is teljesíthetik. Fontos az is, hogy a felnőtteknek nem oktatnak közismereti tantárgyakat, ugyanakkor beszámítják a korábbi végzettségeiket, sőt nem csak a papírral igazolt, hanem a gyakorlatban meglévő előzetes tudást is. A csoportos képzés mellett egyéni képzési utakra is lehetőség lesz. Ennek köszönhetően pedig a teljes óraszám akár 40 százaléka alatt megszerezhetik a bizonyítványt. Egy két éves képzés például tíz hónap alatt elvégezhető lesz – magyarázta Pölöskei Gáborné.

Kiemelte: az új rendszerben mindenki számára ingyenes lesz két alapszakma, és további egy szakképesítés (pl. ráépülés, részszakma, specializáció) megszerzése. – A 174 alapszakmát a jövőben piaci képzők nem, csakis a technikumok és a szakképző iskolák oktathatják, de semmilyen korábban meglévő szakma nem veszik el, hiszen piaci alapon a jövőben is bármilyen képzés indulhat, legyen szó kutyakozmetikáról, lakberendezésről vagy targoncavezető tanfolyamról – mutatott rá, hozzátéve: a jelentkezőknek tudniuk kell, hogy a piaci képzőknél tanúsítványt kapnak, nem bizonyítványt. Ha valaki mégis állami papírt szeretne, vagy a munkáltatója ezt követeli meg tőle, akkor az akkreditált vizsgaközpontok valamelyikében tudja majd elismertetni a tanúsítványát.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az új szakképzési rendszerben a vizsgáztatás szemlélete is megváltozik. – Szakmát akarunk tanítani, nem tantárgyat. Nem tételeket kell hát bemagolni, hanem projektvizsgáztatás lesz. Ez azt jelenti, hogy a vizsga előtt két-három hónappal már megkapják a diákok a vizsgafeladatot, amit a számonkérés idejére elkészítenek, és a vizsgán az elkészült produktum bemutatásával adnak számot a tudásukról – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.