Fagyveszély fenyegeti a gyümölcsöket

Magyar Nemzet
2020. 03. 09. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több kockázata lehet a szokatlanul enyhe télnek a gyümölcstermésre, korábban indult a rügyfakadás, előfordulhat erősebb fertőzés, és az esetleges tavaszi fagy is jelentősen befolyásolhatja az idei, jelenleg jónak ígérkező gyümölcstermést – közölte Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a távirati irodával.

A szakember a tavaszi fagyok jelentette kockázattal kapcsolatban arra figyelmeztetett: az átlagosnál melegebb volt a tavalyi év utolsó két hónapjában, leszámítva az egyhetes fagyot decemberben. A tél az év végére érkezett meg, januárban is kitartott, azonban erős lehűlések, hosszabb fagyos időszakok ennek ellenére sem alakultak ki, és ezt követően a február is már a tavaszt idézte. A tavalyi rekordszáraz télnél csapadékosabban alakultak az elmúlt hónapok.

Az alelnök a fagyveszély mellett a kártevők elszaporodására hívta fel a figyelmet, ami szintén az enyhe tél következménye. A kockázatok ellenére a legtöbb gyümölcsféle jó terméssel kecsegtet, mivel tavaly gyenge volt a termés, ami nem terhelte meg a fákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.