Hollandia gazdasági növekedését is fékezi a koronavírus

Forrás: MTI2020. 03. 03. 13:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány is lassíthatja Hollandia gazdasági növekedését – állapította meg a holland kormány hágai gazdaságpolitikai elemző hivatala (CPB).

Az ügynökség kedden közzétett előrejelzése szerint az ország gazdasága hét éve nem tapasztalt mértékben lassul idén, és a koronavírus terjedése további visszaesést eredményezhet.

A CPB ebben 1,7 százalékról 1,4 százalékra csökkentette az idei gazdasági növekedés mértékét, és 1,6 százalékosra a jövő évit. Az ügynökség figyelmeztet arra is, hogy a járvány további gazdasági bizonytalansághoz vezethet.

Számításaik szerint abban az esetben, ha a vírus egész Ázsiában és Európában elterjedne, és az év második feléig sem lehetne megfékezni, akkor a holland GDP növekedési üteme 0,9 százalékra süllyedhet, és 2021-re sem nem emelkedne 1,3 százalék fölé. Az előrejelzés további bizonytalanságot okozó tényezők közé sorolja az amerikai kereskedelempolitika kiszámíthatatlanságat, illetve a Kína és az Egyesült Államok között újjáéledt kereskedelmi viszályt.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a legutóbbi gazdasági és pénzügyi válság óta a legnagyobb visszaesésre kell számítani a világgazdaság teljesítményében a koronavírus-járvány kitörése miatt. Az OECD a vírusfertőzés terjedésének megfékezését szolgáló járványügyi intézkedések mellett célzott pénzügyi és monetáris intézkedéseket javasol a gazdasági károk kivédésére és kompenzálására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.