időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Közzétették Magyarország afrikaisertéspestis-mentesítési tervét

Forrás: MTI
2020.03.09. 21:09

Megújult Magyarország afrikaisertéspestis-mentesítési terve, amely egyebek mellett a kártalanítási eljárásra is több változást tartalmaz – ismerteti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján hétfőn.

Ha egy fertőzött területen úgynevezett másodlagos pozitív esetet igazol a Nébih laboratóriuma, akkor az érintett vadgazdálkodási egység egésze automatikusan szigorúan korlátozott terület (SZKT) besorolásba kerül. Szintén a fertőzött területeket érinti, hogy az itt található vadfarmok vaddisznóállományait fél éven belül fel kell számolni.

A terv arról is rendelkezik, hogy az SZKT-n kívüli területeken a vadásztársaságoknak a 2019/2020-as lezárt vadászati év terítékének 150 százalékát kell teljesíteniük diagnosztikai kilövéssel. Ennek végrehajtása egyúttal a vadgazdálkodási terv teljesítését is jelenti. Fontos változás, hogy a jövőben, ha egy társaság nem teljesíti a diagnosztikai tervszámot, akkor az állategészségügyi hatóság külső segítséget is igénybe vehet a gyérítés érdekében.

A jövőben egyebek között a vaddisznó tetemek kereséséért óradíj nem, a megtaláltak után azonban 30 ezer forint állami kártalanítás jár. A szakemberek egységesítették és egyszerűsítették a vaddisznó testek után járó kártalanítás folyamatát is – tette hozzá a Nébih.

A terv az afrikai sertéspestis szakértői csoport közreműködésével készült, az új előírásokat az országos főállatorvos határozata tartalmazza. A terv célja az asp elleni védekezés hatékonyságának emelése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.