Olajat talált a Mol egy északi-tengeri mezőn

A mezőn a kutatófúrással maximálisan elért, tengerszinthez viszonyított kútmélység 2652 méter volt. A fúrás során több kőzetrétegben is találtak szénhidrogénekre utaló nyomokat.

Magyar Nemzet
2020. 03. 19. 15:34
An operator works on Equinor's oil platformin Johan Sverdrup oilfield in the North Sea
Új készletek feltárását célozzák Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol-csoport százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalata, a Mol ­Norge AS és partnerei olajat és gázt találtak az Északi-tengeren található, Stavangertől kétszáz kilométerre nyugatra fekvő koncessziós területen. A mezőn a kutatófúrással maximálisan elért, tengerszinthez viszonyított kútmélység 2652 méter volt. A fúrás során, amelyek a triász korú Skagerrak homokkövet tesztelték, több kőzetrétegben is találtak szénhidrogénekre utaló nyomokat.

A próbakút maximális hozama napi 550,6 köbméter (3,463 hordó kőolajegyenérték) volt. A szénhidrogénvagyont a szakértők 12 és 71 millió hordó olajegyenérték közöttire becsülik. A gazdaságosság meghatározásához szükség lehet további lehatároló kutak fúrására – jegyezték meg. A Mol Norge negyvenszázalékos érdekeltséggel a PL820S koncessziós terület operátora, partnerségben a szintén negyvenszázalékos érdekeltséggel bíró Lundin Norwayjel, valamint a tíz-tíz százalékos tulajdoni hányadot birtokló Wintershall Dea Norgével és a Pandion Energyvel.

Új készletek feltárását célozzák
Fotó: Reuters

A Mol-csoport 2015-ben kezdte meg működését Norvégiában az Itha­ca Petroleum Norge száz százalékának megszerzésével. A kutatófúrási program 2018-ban indult, miután a Mol rekordidő alatt kapta meg az üzemeltetésre való engedélyt a szigorúan szabályozott környezetben.

A Mol Norge fókuszában a kutatási tevékenység áll, amelynek célja új szénhidrogén-készletek feltárása. A norvégiai potenciális készletek lehetőséget biztosíthatnak a csoportnak az organikus növekedésre és készletpótlásra.

Több orosz gáz jön

Idén további 2,2 milliárd köbméternyi földgázt vásárolhat Magyarország a Gazpromtól, ezáltal az ország gázellátása erre az évre teljes mértékben megoldódott – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, Moszkvában. Szijjártó Péter elmondta, hogy a jövő évre már másfél milliárd köbméter gáz szállításáról van megállapodás, de tárgyalnának annak 4,2 milliárdra növeléséről. Arról is beszélt, hogy elkezdődik egy 15 kilométeres vezetékszakasz építése a szerb–magyar határtól a nemzeti vezetékrendszerig, hatmilliárd köbméternyi éves kapacitással, így akár már a jövő év végétől a Török Áramlat vezetékből is érkezhet gáz Magyarországra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.