Ömlenek az SMS-ek az adóhivatalhoz

Az adóhivatal idén is több millió magánszemélynek készített adóbevallási tervezetet. A dokumentumok már megnézhetők az internetes adóbevallási felületen.

Jakubász Tamás
2020. 03. 31. 13:41
null
Lejár az adóbevallások leadásának határideje Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány az szja-bevallás folyamatát is érinti. Az adóhivatal idén is több millió magánszemélynek készített – a rendelkezésére álló munkáltatói és más adatok alapján – adóbevallási tervezetet. A dokumentumok már megnézhetők az internetes adóbevallási felületen. Eredetileg március közepéig kérhették az adófizetők, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) küldje ki címükre postán a nevükre szóló bevallási tervezetet, azonban a határidőt a hatóság április 15. éjfélig meghosszabbította.

A postázási kérelmet több formában is előterjeszthetik az adófizetők, és sokan már éltek is a lehetőséggel. – A múlt hétig több mint 290 ezren kérték bevallási tervezetük kiküldését – tudtuk meg a NAV szóvivőjétől. Kis Péter András elmondta: a legtöbben sms-t írtak, 221 ezer kérelem érkezett be ilyen csatornán az adóhivatalhoz. – Ennek bizonyára az az oka, hogy az sms a leggyorsabb és a legkönnyebb módja a postázási igény előterjesztésének – mondta a szóvivő, majd hozzátette: ugyanarról a telefonszámról több kérelem is elküldhető, a szöveges üzenetbe az SZJA rövidítés után csupán az érintett adófizető adóazonosító jelét és – nyolc számjeggyel – a születési dátumát kell feltüntetni.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Szintén sokan, 45 ezren választották a hatóság honlapján elérhető űrlapot, kilencezren hagyományos levelet írtak a NAV-nak, 15 ezren pedig telefonon vagy az ügyfélszolgálatokon személyesen kérték a postázást. A nyomtatványokat a tervek szerint április végéig viszi ki a posta. – Fontos részlet, hogy a tervezet kiküldését eredménnyel csak azok a magánszemélyek kérhetik, akiknek nincs ügyfélkapus belépési jogosultságuk – hívta fel a figyelmet a szóvivő. Akik hozzáférnek az internetes állami ügyintézési felülethez, azok a Nav.gov.hu és a Magyarország.hu címről elérhető eSZJA portálon nézhetik meg a hivatal által összeállított nyomtatványt. – Itt mód nyílik – csupán néhány kattintással – a tervezet elfogadására és a módosításra is – jegyezte meg Kis Péter András.

A bevallási határidő – akárcsak a korábbi években – május 20. E napig lehet érvényesen nyilatkozni az adó kétszer egy százalékának felajánlásáról is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.