időjárás 13°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Robotok és virtuális valóság Debrecenben

Somogyi Orsolya
2020.03.07. 17:39

A virtuális valóságot, a robotika és a robotprogramozás világát ismerhetik meg interaktív foglalkozások során a DigITér Debrecen Digitális Élményközpont látogatói. A tegnap megnyitott centrumban a felnőttek és a diákok az okoseszközök segítségével kerülhetnek közelebb a digitalizáció világához. Az ingyenesen látogatható rendezvénytermet az Agóra Tudományos Élményközpontban alakították ki 8,3 mil­liárd forint összköltségvetésből, amelyet európai uniós forrásból fedeztek.

A DigITér mintegy 350 négyzetméteren várja az érdeklődőket, célja a fiatalok körében a digitalizáció és az informatikai pálya népszerűsítése. Az új, debreceni intézmény országos lefedettséggel működik, és Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyéből díjmentesen biztosítja a diákok központba utaztatását és étkezését. Az oktatási intézményeknek a foglalkozásokra, tárlatvezetésekre előzetesen regisztrálniuk kell. Szombatonként – szintén ingyenesen – a családokat és a 14 éven felüli egyéni látogatókat várja a központ, de ehhez is szükséges az előzetes jelentkezés. Nyáron térítésmentes tábori foglalkozásokra várják a gyerekeket. A regisztráció a Programozd a jövőd! weboldalán keresztül lehetséges.

Az élményközpont öt területre fókuszál, amelyek a következők: robotika, kódolás, mikrokontrollerek és mikroszámítógépek, 3D alkotás, valamint a mobiltechnológia.