időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Zárulnak a határátkelők

Jámbor Gyula
2020.03.21. 10:31
Zárulnak a határátkelők

Napról napra kevesebb határátkelő áll a magyar állampolgárok rendelkezésére, ha – nyilván végső esetben – külföldre kívánnak utazni. Vasúti kapcsolataink Ausztriára korlátozódnak, miután a MÁV tegnap azt közölte, hogy a magyar–osztrák határállomások kivételével szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás. A legfrissebb változás, hogy péntek déltől a szerb vasút a kelebiai határállomásnál felfüggesztette a személyvonatok közlekedését. Szlovákia, Ukrajna, Románia, Horvátország és Szlovénia vasúti határállomásain már az elmúlt napokban leállították a közlekedést. A MÁV-Start közlése szerint ugyanakkor Ausztrián át Németország és Magyarország között üzemel a vasúti személyszállítás, a railjetek és a többi nemzetközi járat közlekedik, de a határellenőrzések miatt 20-40 perccel megnőhet a menetidő.

A közúti forgalomban lényeges változás, hogy a Flixbus – amely a Volánbusz partnereként a legtöbb nemzetközi járatot üzemelteti – felfüggesztette a magyarországi célpontok elérését. Továbbra is átléphetik a határt személygépkocsival a magyar állampolgárok Ausztria felé, valamint működik a helyközi és nemzetközi autómegosztó szolgáltatás, az Oszkár is. A magyar tulajdonú telekocsis vállalkozás a honlapján azt közli, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel alapos takarításra kérik a járművek üzemeltetőit, az utasokat pedig arra, hogy betegen semmiképp ne induljanak útnak. A segítségre szorulók érdekében az Oszkár nem kér közvetítői díjat a szívességi fuvarokért, vagyis amikor az utas nem fizet a szállításért. A Budapesten működő autómegosztók is felajánlásokkal álltak elő. A GreenGo flottájának egy részét átengedte a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak. A Mol Limo harmincszázalékos kedvezményt biztosít és elengedi a regisztrációs díjat, de a Share Now is kínál kedvezményeket.

A Ferihegyi repülőtéren napról napra kevesebb légitársaság járatára lehet felszállni. A nagy forgalmú németországi és brit repülőterekre, Münchenbe, Frankfurtba és Londonba továbbra is indulnak a gépek. A Wizz Air a nyilatkozatai szerint a legvégsőkig kitart, a Ryanair azonban egyik napról a másikra leállhat. A Budapest Airport a határzár miatt Ferihegyen ragadt külföldieknek elkülönítve biztosítja az étkezést, a takarókat és a wifit.

Emiatt a jelenleg 430 főt foglalkoztató Malév GH Zrt. jelentősen csökkenti alkalmazottai számát – közölték lapunkkal. Elsődlegesen a kölcsönzött, a diák és a próbaidős munkatársaktól válik meg a társaság, jellem­zően április 1-jétől.

Koronavírus itthon

Vakcinákkal hálálta volna meg Banglades a magyar orvosok munkáját

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.