Építs a vevőre, add el a tartozását!

Bár már évtizedek óta ismert, csak az elmúlt esztendőkben kezdtek újra gyakrabban élni a hazai kis- és közepes vállalkozások a kereskedelmi faktoring adta lehetőséggel. A koronavírus-járvány miatti válsághelyzetben, de különösen a majdani gazdasági konszolidációban a sajátos, mindegyik fél számára kedvező finanszírozási megoldás további, erőteljes felfutása várható.

Horváth Éva
2020. 04. 09. 11:30
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor egy vállalkozás tartani kezd attól, hogy a vevője esetleg nem tudja időben kiegyenlíteni a számlákat, s emiatt neki sem lesz majd elég pénze az üzlete folytatásához, tanácsos még időben segítséget kérni. Ilyenkor érdemes egy kereskedelmi faktoringcéghez fordulni, amely szívesen segít. Az ugyanis a feladata, hogy a lejárat előtti vevőköveteléseket teljes vételáron megvásárolja a pénzhiányban szenvedő vagy még csak attól tartó vállalkozótól, s onnantól kezdve a vevő már neki tartozik. Az eladó félnek pedig rendeződik a likviditása, mert azonnal készpénzhez jut. Hasonlóan, mintha gyors forgóeszközhitelt vett volna fel, ám a faktorált összegért nem kell biztosítékokat adni. A követelések faktorálásakor kapott összeg a vevő fizetéseiből térül meg a faktor részére, amely sok terhet és kockázatot is levesz az ügyfél válláról.

A követelés megvételekor a faktorcég nem az eladó vállalkozót, hanem annak a vételárral tartozó vevőjét vizsgálja meg alaposan, miután neki attól kell majd megkapnia a tartozást. Ennek során a követelés megvásárlója sokoldalú saját módszereire és a vállalkozások számára többnyire nem elérhető meglévő információs bázisokra tud támaszkodni. Amennyiben egy társaság (a vevő) faktorálható, akkor az pozitív jelzés a követelés eladója számára is a szállítás biztonságát illetően – mutat rá Csáki Ferenc, a Magyar Fakto­ringszövetség elnöke, aki maga is gyakorló szakember, az OTP Bank kereskedelmi faktoring üzletágának főosztályvezetője. – A kereskedelmi faktoringot azonban nem szabad összekeverni azzal, amikor a vállalkozás vagy a bank a lejárt, sőt kétségessé vált követeléseit adja el egy azok behajtására szakosodott cégnek – hívja fel a figyelmet Csáki Ferenc. Ezekben az esetekben már különböző határidőket túllépő, lejárt tartozásokról van szó, amelyeket százalékosan csökkentett értéken adnak el.

Bár a behajtással foglalkozó cégek sokszor használják nevükben a fakto­ring szót, nyilvánvaló, hogy egészen másról van szó, mint a kereskedelmi faktoring esetében. Sajnos Magyarországon a követeléskezelés és -behajtás a közhiedelemben gyakran egyet jelent az erő és kényszer nyomása alatt végzett hatósági lefoglalással.

Manapság a koronavírus-járvány miatt egyes ágazatok vállalkozói extra nehéz helyzetbe jutottak és juthatnak még a következő hetekben, hónapokban. Fokozottan sújtja a járvány miatti válság azokat a cégeket, amelyek tevékenysége időlegesen minimálisra csökkent. Ezek többek között a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar területén működnek. És bár a kormány gyors intézkedései nagy segítséget jelentenek ezeknek a cégeknek, számukra az újrakezdéshez is támogatásra lesz szükség.

A kényszerűen meghosszabbodott fizetési határidő nagy terhet jelent a beszállítóknak, hiszen saját beszerzéseik, bér- és egyéb költségeik fizetésére rövid időn belül pénzre van szükség. A faktoring az ilyen kkv-k számára jelenthet azonnali segítséget.

Csáki Ferenc úgy ítéli meg, az utóbbi hetekben fokozódott a mozgolódás a kereskedelmi faktoring piacán. A járvány időszaka jelentős katalizátora lehet az ilyen típusú pénzügyi megoldások igénybevételének, nem volt ez másként a 2008–2010-es válságban sem. A szakmai szövetség elnöke szerint a kkv-knak – számolva a következő hetek, hónapok bizonytalanságaival is – érdemes kalkulálniuk a faktoring igénybevételével. Hiszen egy bizonytalanná és pénzhiányossá váló piaci helyzetben a faktor által a vevőkről adott információk és a faktoringszolgáltatáson keresztüli biztonság és finanszírozás a túlélést jelentheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.