időjárás 25°C Pál 2022. június 30.
logo

Berobbanthatja az e-autópiacot az állami támogatás

Jámbor Gyula
2020.05.21. 17:07
Berobbanthatja az e-autópiacot az állami támogatás

– A magyar autópiac jövője szempontjából kiemelkedő lépést jelent a villanyautókra vonatkozó új állami támogatási rendszer, amelynek időzítése is üdvözlendő, hiszen a koronavírus-járvány miatt az újautó-eladások Európa-szerte és Magyarországon is visszaestek – közölte lapunkkal a finanszírozásban kulcsszerepet vállaló lízingcégeket tömörítő Magyar Lízingszövetség.

Pesti Tímea, a szövetség elnökségi tagja kifejtette, hogy az alsó ársávban megnövelt állami támogatás miatt az elektromos autó használatának teljesköltség-mutatója versenyképes, sőt, kedvezőbb lehet a hagyományos motorral szerelt autókhoz viszonyítva. Ez mind a magánszemélyek, mind a cégek, mind a flottaüzemeltetők számára vonzóbbá teszi a villanyautókat – tette hozzá a lízingszövetség szakembere.

Magyarországon az idei első negyedévben összesen 517 új, tisztán elektromos autót helyeztek forgalomba az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai szerint, ami csaknem 36 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. Ezzel szemben a teljes újautó-piacon márciusig még csak 5, de áprilisig már majd 17 százalékos csökkenés történt. Az új támogatási rendszernek köszönhetően a vállalati flottákban is növekedhet az e-autók részesedése, ahol a lízingfinanszírozás és a flottakezelés hagyományosan erős.

– A 11 millió forintos határt jól választották meg, hiszen legalább tíz márka modelljének az ára kevéssel a határ felett mozog. Mindez arra ösztönözheti az importőröket, hogy csökkentsék az árakat annak érdekében, hogy beférjenek a nagy összegű támogatást biztosító sávba – mondta lapunknak Marsi Norbert e-mobilitási szakértő. A szakember szerint eddig kivárás volt a piacon, mindenki az új programra várt. Az új támogatási rendszer valószínűsíthetően berobbantja a piacot, elképzelhető, hogy az olcsóbb modellek esetében hosszabb várakozási idők alakulnak ki. A használtautó-piacon némi árcsökkenés alakulhat ki az új autók ártámogatása következtében, azonban Európában, illetve Magyarországon is folyamatos a kereslet az e-autók iránt, így drasztikus árcsökkenésre senki ne számítson – mondta Marsi Norbert.