Felgyorsul az autópálya-program

Amíg az ország nagy része otthon maradt a járvány miatt, az autópálya-építők nem pihentek: Nyugat-Magyarországon több helyszínen komoly előrehaladást értek el. Az M85-ös Sopron és Csorna közötti szakasza az év végéig elkészülhet, hasonlóképpen a Zalaegerszeg és az M7-es közt épülő M76-os első szakasza. Az ­M86-os mellé pedig imaház és tengelysúlymérő állomás települt.

2020. 05. 29. 5:45
null
Úthengerek munkában. A járvány ellenére is gőzerővel zajlanak a magyarországi útfejlesztések Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól haladnak a kivitelezők az M85-ös munkálataival, az év végéig Sopron becsatlakozhat az országos gyorsforgalmi úthálózatba – közölte a Sopronmedia.hu kérdésére a város polgármestere. Csorna és Sopron között 57,45 kilométeren épül a kétszer kétsávos gyorsforgalmi út, de előkészületben van egy szakasz az osztrák határig, valamint a soproni északnyugati elkerülő. – Minden reményünk megvan arra, hogy még idén elkészül az M85-ös út, így a városból végig kétszer két sávon lehet utazni Budapestre – fogalmazott Farkas Ciprián polgármester.

Kiss Boglárka, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szóvivője azt mondta, hogy május végéig az első 50 kilométeren befejeződik a földmunka, több szakaszon a pályaszerkezeti rétegek is megvannak, amelyekre már csak a kopóréteg kerül. Ott most a szalagkorlátokat szerelik, vagy a védőkerítést építik. A Sopron-kelet és a Fertőrákos csomópontok között jelenleg az úgynevezett nagytömegű földmunkákat végzik, néhol a pályaszerkezet is látszik már. Friss fejlemény, hogy Kapuvár határában a gázátadó állomásnál a főpálya továbbépítése érdekében tegnap átterelték a járműveket a ­8611-es jelű Kapuvár–Beled összekötő út új, a kapuvári csomópont részeként kiépített korrekciós szakaszára.

Úthengerek munkában. A járvány ellenére is gőzerővel zajlanak a magyarországi útfejlesztések
Fotó: Mirkó István

Ugyancsak a térséget érintő hír, hogy biztonságosabbá és komfortosabbá vált az M86-os gyorsforgalmi út Szombathely és Csorna között, miután hatmilliárd forint állami forrásból mindkét oldalon kialakították a Rábaköz és a Vámoscsalád pihenőhelyet, emellett Vámoscsaládnál szintén mindkét oldalon tengelysúlymérő állomást építtetett a beruházó NIF. A tengelysúlymérő állomásoknak köszönhetően nemcsak biztonságosabbá válik a közlekedés, hanem a közút minőségét is tovább meg lehet őrizni azzal, hogy kiszűrik a túlsúlyos járműveket. A Rábaköz pihenőhelyen ökumenikus imaházat, fitneszparkot és játszóteret is kialakítottak.

Az M86-os utat már 2016-ban átadták, de a gyorsforgalmi út ezzel a beruházással készült el teljesen, és mindazokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket a többi autópálya. Emellett biztosítja, hogy Szombathely mellett Sárvár, Bükfürdő és Kőszeg, mint turisztikai célpontok is könnyen és biztonságosan megközelíthetők legyenek, de az útvonal a gazdasági szereplők számára is fontos.

Szintén ütemesen haladnak a munkálatok az M76-os balatonszentgyörgyi csomópontjában. A gyorsforgalmi út az M7-esből ágazik el Holládnál, a Balaton délnyugati sarkához közel, és új nyomvonalon, a sármelléki repülőtér érintésével halad Zalaegerszegig. Az összesen 56 kilométeres, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út jelenleg a két végén épül. A Balatonhoz közeli szakasz első és második üteme az M7-es autópálya Holládi csomópontjától Balatonszentgyörgy Fenékpusztáig, vagyis Keszthely határáig tart, csaknem kilenc kilométeren. Az első ütem tervezett átadási határideje július vége. A szakasz egyes műtárgyai­val, mint például az M7-es autópálya feletti gyalogos-kerékpáros felüljáróval és az azt követő gyalogos és kerékpáros aluljáróval már majdnem elkészültek a kivitelezők a Magyarépítők.hu szerint. A második ütemben hamarosan elkészülnek a cölöpalapozások is. Az egyik híd a Zala folyó felett, a másik pedig a Balatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk vasútvonal felett létesül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.