Levegőhöz jutnak a virágosok

Példa nélküli segítséget kaptak az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került dísznövénykertészek. A szakma szerint a válságcsomag a várakozásokon felül teljesített, a következőkben azonban már az ágazat újraindításán kell dolgozni. Ehhez fejlesztésekre és új ­piaci lehetőségek megteremtésére lesz szükség.

2020. 05. 02. 11:06
null
Rendhagyó lesz az idei anyák napja Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló válságkezelési csomagot állított össze a kormány, a hazai dísznövényágazat az intézkedéseknek köszönhetően több tíz milliárd forintos segítséget kapott – hívta fel lapunk figyelmét Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke. A szakember szerint azzal, hogy az árudák a korlátozások ellenére délután három óráig, az időseknek fenntartott sáv nélkül minden nap nyitva tarthatnak, az anyák napi hétvégén pedig hosszabb ideig várhatják a vásárlókat, nemcsak a kereskedők, hanem a termelők is levegőhöz juthatnak.

– Míg az egynyári és balkonnövényekkel foglalkozó vállalkozások az elmúlt hetekben már megkezdhették készleteik eladását, most a vágott virág termesztéséből élő gazdálkodók is lehetőséget kapnak arra, hogy csökkentsék veszteségeiket – fogalmazott az elnök. A hosszabb anyák napi nyitva­tartáshoz a virágboltok és a termelők is komoly reményeket fűznek, ezt jelzi az is, hogy az elmúlt napokban a koronavírus-járvány begyűrűzése óta ismét feléledt a forgalom a nagybani virágpiacon.

Rendhagyó lesz az idei anyák napja

Orlóci László rámutatott arra is, hogy a nyitvatartás mellett számos egyéb intézkedés járult hozzá ahhoz, hogy az ágazat szereplői a járvány okozta nehéz helyzet ellenére talpon tudjanak maradni. Idesorolhatók a különböző adó- és járulékkedvezmények, valamint a támogatott forgóeszközhitel lehetősége, az ígéretek szerint pedig hamarosan két új lépés is javítja majd a dísznövénykertészek helyzetét. Előkészítés alatt áll ugyanis egy olyan konstrukció, amelynek révén az állam a díszkertészek által megvásárolt szaporítóanyagok és az energiahordozók árának bizonyos részét úgynevezett csekély összegű (de minimis) támogatás formájában átvállalja a termelőktől.

– Úgy tudjuk, hogy a támogatásról szóló döntés megszületett, már csak a részletszabályok kidolgozása van folyamatban – mondta a Magyar Nemzetnek a szakmaközi szervezet elnöke.

Szerinte a válságcsomag a várakozásokon felül teljesített, a következő lépés az újraindítás lesz. A cél az, hogy az ágazat szereplői hosszabb távon képesek legyenek átvészelni a válságot. Az erre vonatkozó javaslatokat a szövetség már eljuttatta a kormányzatnak. – A koronavírus hatásaként minden bizonnyal csökken majd a hazai vásárlóerő, a válság idején pedig a legtöbben nem az élelmiszeren, hanem olyan dolgokon spórolnak majd, amikre kevésbé van szükségük. A dísznövényágazat ezért hosszabb távon visszaeső keresletre számíthat – mutatott rá az elnök. A válság ráadásul új lehetőségeket is magával hozhat.

Ha az újraindítást segítő intézkedéscsomagban helyet kapnának a termelés korszerűsítését célzó pályázatok, az hosszabb távon meghatározhatná a díszkertészet jövőjét. A vállalkozásoknak eddig sem pénzük, sem pályázati lehetőségük nem volt arra, hogy az elavult termesztőberendezéseket, technológiákat korszerűbbre cseréljék. A szektor élőmunkaigénye ugyanakkor jelentős, az automatizációval azonban ezen a téren is hatékonyabbá lehetne tenni a termelést.

A szakember szerint emellett új, kiszámíthatóbb piacot is találhatna az ágazat a zöldterület-gazdálkodásban felhasznált növények értékesítésével. – A környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap a mindennapi életben, az ehhez kapcsolódó termékek pedig komoly és stabil piacot jelenthetnek a dísznövénytermesztésnek is – jegyezte meg. Majd hozzátette: az ágazat kilátásai kedvezőek, ugyanakkor fontos, hogy a válságkezelés során kialakult együttműködés és gyors döntésmechanizmus a válság második felében, az újraindítás során is hason­lóan működjön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.