Mi történhet a félelem miatt nem dolgozó munkavállalóval?

Forrás: vali.ifka.hu2020. 05. 06. 11:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha azért nem lehetséges a munkavégzés, mert a vírus-járványtól való félelem érinti a munkáltató által végzett feladatot vagy nyújtott szolgáltatást, mit tehet a munkáltató a munkavállalóival?

Ha azért nem lehetséges a munkavégzés, mert a vírus-járványtól való félelem érinti a munkáltató által végzett feladatot vagy nyújtott szolgáltatást (pl. az alapanyagok nem érkeznek meg egy esetleges fertőzéssel érintett területről, vagy a turizmus visszaesésével a masszőr munkavállalóknak a munkáltató nem tud munkát adni stb.), akkor a munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni, a felek megállapodása ettől nem térhet el (Mt. 42. § (2) bekezdés és 50. § (1) bekezdés a) pont). Továbbá – a felek eltérő megállapodása hiányában – a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani (Mt. 51. § (1) bekezdés).

Ha a munkáltató

  • nem írja elő a rendelkezésre állási kötelezettséget, nem oszt be munkaidőt a munkavállaló számára, a munkáltató a foglalkoztatási kötelezettsége elmulasztásának tartamára alapbért köteles fizetni a munkavállaló munkavégzése hiányában is.
  • a foglalkoztatási kötelezettségét a beosztás szerinti munkaidőben nem teljesíti, az állásidő szabályai alkalmazandóak, és – az elháríthatatlan külső okot kivéve – alapbér illeti meg a munkavállalót.
  • Erre tekintettel, ha a munkavállaló a teljesítésre kész és képes, keresőképes, de pl. a járvány miatti megrendelés-csökkenés vagy feladatellátás lehetetlensége miatt a munkáltató a foglalkoztatási kötelezettségét a beosztás szerinti munkaidőben nem teljesíti, az állásidő szabályai alkalmazandóak.

    Az Mt. 146. § (1) bekezdése szerint a munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) – az elháríthatatlan külső okot kivéve – alapbér illeti meg.

    Azt szükséges vizsgálni az állásidő szempontjából, hogy ez elháríthatatlan külső oknak minősül-e.

    Mentesül a munkáltató az alapbér fizetési kötelezettsége alól, ha a foglalkoztatás akadálya valamilyen külső elháríthatatlan ok. A munkáltató működését vagy gazdálkodását akadályozó olyan külső körülmény vehető figyelembe, amelynek elhárítására a munkáltatónak objektíve nincs lehetősége. Azaz, ha a munkáltatótól függetlenül olyan körülmények következtek be, amelyekkel a munkáltató nem számolhatott, illetve azt megfelelő munkaszervezéssel sem lehetett volna megelőznie vagy elhárítania. Az adott eset konkrét körülményei alapján szükséges megvizsgálni tehát, hogy az alapanyagok beszállításának felfüggesztése az adott munkáltató tekintetében külső elháríthatatlan oknak minősül-e.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.