Munkahelyi gyermekfelügyelet alacsonyabb közteher mellett

A veszélyhelyzet ideje alatt minden munkaadó szervezhet napközi felügyeletet a munkavállalók gyermekeinek.

Jakubász Tamás
2020. 05. 07. 12:34
null
Budaörs, 2014. augusztus 25. Gyerekek játszanak a többszörös családbarát munkahelyként elismert Kürt Zrt. budaörsi székházában, Novák Katalinnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkárának a gyed extráról tartott sajtótájékoztatója előtt, 2014. augusztus 25-én. A tájékoztatón elhangzott, hogy az év első felében 18 600 édesanyához, illetve családjához érkezett többletjuttatás a gyed extrával. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, a munkahelyükre bejáró szülők mindennapjait nagyban megkönnyítő lehetőség nyílt meg április 30-án. A kormány rendeletében úgy határozott, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt minden munkaadó – tehát az állami intézmények is – szervezhet napközi felügyeletet a náluk dolgozó munkavállalók gyermekeinek, mégpedig a korábbinál jóval alacsonyabb közteher mellett.

A rendelet szerint a munkahelyi gyermekfelügyelet a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves gyermekeknek szólhat, természetesen csak akkor, ha a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Erről a szülőnek írásos nyilatkozatot kell tennie. A munkahelyi gyermekmegőrző munkanapokon reggel hat és este hat óra között fogadhatja a kicsiket, mégpedig kiscsoportos formában: egy-egy csoportban legfeljebb öt gyermek lehet. Az nem akadály, ha különböző életkorú gyermekek kerülnének egy csoportba. A munkahelyi gyermekfelügyelet legfontosabb, egyenesen elengedhetetlen feltétele a megfelelő szakszemélyzet. Felügyelő csak az lehet, aki olyan végzettséggel, szakképesítéssel rendelkezik, amellyel bölcsődében dolgozhat, napközbeni gyermekfelügyeletet láthat el vagy bizonyos munkakörben köznevelési intézményben elhelyezkedhet.

Most még inkább felértékelődnek a családbarát állások
Fotó: MTI

Az állam a maga részéről alacsony adóval segíti a dolgozó szülők mostani helyzetére megoldást kínáló lehetőséget – ennek részleteiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője beszélt lapunknak. – A kormányrendelet értelmében a munkahelyi gyermekfelügyeletet ellátó foglalkoztatott jövedelme után kevesebb közterhet kell fizetni április, május és június hónapban – kezdte Kis Péter András. A felügyelő keresményéből – szemben az általános szabályokkal – kizárólag a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7 710 forintot kell befizetni. A szóvivő hozzátette azt is, hogy a munkaadónak áprilisra, májusra és június­ra nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást lerónia a gyermekfelügyelőt megillető juttatás után.

A felügyelő – az általános szabályok szerint is – alkalmi munkavállalóként és nyugdíjasként is foglalkoztatható. Ezekben az esetekben egyébként is alacsony a közteher.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.