időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Másfél milliárd frankos kormánygaranciát kapott egy légitársaság

Jámbor Gyula
2020.05.08. 10:32

Kormánygaranciát kapott másfél milliárd frankos bankhitelére a Lufthansa svájci leányvállalata, a Swiss, valamint az Edelweiss regionális légitársaság. Svájc nem szeretné még egyszer elveszíteni egykori nemzeti légitársaságát.

A svájci parlament döntése értelmében 1,5 milliárd svájci frank hitelt vehetnek fel egy bankkonzorciumtól a Lufthansa Swiss és Edelweiss leányvállalatai. A két légitársaság fontosnak nevezte a mentőövet a svájci gazdaság, a politika, a társadalom és az idegenforgalom gyors talpraállítása érdekében, amelyhez elengedhetetlen a globális kereskedelmi központokkal és az üdülőhelyekkel való kapcsolat – mondta Thomas Klühr, az Edelweiss igazgatóságának elnöke. Miután a parlament is jóváhagyta a kormány által tervezett kölcsöngaranciákat, a Swiss és az Edelweiss összesen 1,5 milliárd CHF (1,43 milliárd EUR) hitelt vehet fel, úgy, hogy a szövetségi kormány garantálja ennek 85 százalékát. Emellett garantálja a Swiss teljes alaptőkéjét is.

A Lufhansa leányvállalataként működő Swiss a Swissair svájci nemzeti légitársaság utódja. Az ezredforduló előtt, különösen a 70-es-80-as években remekül prosperáló, Repülő Banknak is nevezett légitársaság a New York-i szeptember 11-i támadások után került a lejtőre. Az ezredforduló után, 2002-ben megszüntették, majd azonnal újraindították úgy, hogy április 1-jén a Crossair volt regionális leányvállalatát átnevezték Swiss International Air Lines-nek, amely átvette a Swissair útvonalainak, repülőgépeinek és személyzetének nagy részét. A Swiss-t a német Lufthansa 2005-ben vette át.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.